Главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар отказа да се яви на планираното за днес, 2 май, изслушване в Камарата на представителите по доклада на спецпрокурора Робърт Мълър за руската намеса в американските избори.

Бар е изпратил писмо до правосъдната комисия към долната камара на Конгреса, с което съобщава, че няма да свидетелства, съобщава в. "Washington Post".

Изданието допълва, че заради този отказ Демократическата партия може да започне процедура по обвиняване на Бар в неуважение към Конгреса.

Повод за отказа на Бар е искането на комисията въпроси да бъдат задавани не само от конгресмени, но и от членовете на съвета на комисията. Бар категорично е отхвърлил това условие, а пресаташето на правосъдното министерство го определи като "неуместно".

Председателят на комисията Джерълд Надлър напомни, че само тя може да определя условията на изслушванията и се надява главният прокурор да размисли и все пак да се яви да даде показания.

Конгресът на САЩ поиска пълния доклад на Мълър до 1 май

Конгресът на САЩ поиска пълния доклад на Мълър до 1 май

Вероятно повече от 1 милион страници материали

Надлър ще изчака още един-два дни пълния текст на доклада на Мълър по руската афера, която придоби известност като Рашагейт. Документът трябваше да бъде представен на Конгреса до сряда сутринта.

"Ако добронамерените преговори не доведат до съгласие, следващата ни стъпка ще бъде процедура по установяване на неуважение от страна на главния прокурор към Конгреса." - предупреждава Надлър.

По-рано в сряда Бар се яви пред комисията по правосъдието към Сената, където републиканците имат мнозинство. Пред сенаторите той заяви, че президентът Доналд Тръмп "напълно е сътрудничил" на разследването - в противоречие с множеството данни в доклада, че държавният глава се е опитвал да пречи на работата по казуса Рашагейт.

Представители на Демократическата партия го обвиниха, че е действал като личен адвокат на Тръмп, а не като министър на правосъдието.

Демократката Маци Хироно обвини Бар, че е използвал служебното си положение, за да защити президента и е излъгал конгреса, знаейки позицията на Мълър.
"Вие трябва да подадете оставка", заяви Хироно.

Самият Мълър акцентира върху данните за възпрепятстване на правосъдието от страна на Тръмп, като посочва, че в доклада не са повдигнати обвинения поради правната невъзможност да бъде обвинен действащ президент.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Нови разкрития около Белия дом

Спецпрокурорът е успял да потвърди категорично, че и Трамп, и членове на екипа му са се срещали многократно с руски представители по време на изборната кампания през 2016 г., но е сметнал, че това е недостатъчно за повдигане на формално обвинение.

Бар не е правил опити да провери данните от документа по Рашагейт. Въпреки това обаче, той прави заключение, че Тръмп не е извършил нарушения.

Интерпретацията на Бар на доклада на Мълър предизвика остра реакция от страна на специалния прокурор, който е заявил в писмо до Бар, че в обществеността е създадена погрешна представа за разследването. Заради това Мълър настоява да се публикува пълният доклад, като единствено там, където има поверителни данни, да има възможност за редактиране на текста.

Специалният прокурор е изпратил остро писмо на Бар, чието съдържание не е публикувано. Впоследствие двамата са разговаряли, като тонът е бил доста по-ведър по думите на служители.

Бар твърди, че към момента 10% от доклада не са публични, но категорично отхвърля възможността тази част от него да бъде обнародвана.

Демократът Хаким Джефрис заяви, че ако Бар окончателно откаже да се яви на изслушването, ще бъде извикан с призовка.
"Той може да бяга, но не може да се скрие", подчерта Джефрис.