Джери Надлър, председателят на Комисията по правни въпроси към Камарата на представителите на САЩ, издаде призовка за пълно и без редакция предаване на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, разследвал кампанията на Доналд Тръмп и руска намеса на изборите през 2016 г., пише "Гардиън".

Тръмп заклейми измислиците в доклада на Мълър

Тръмп заклейми измислиците в доклада на Мълър

Има твърденията по мой адрес от определени хора в откачения доклад на Мълър

Призовката не е само за "пълния и нередактиран" доклад, но и за всички придружаващи го документи, включително представените пред голямо жури доказателства. Демократът от Ню Йорк заяви, че информацията е необходима, "за да се вземат информирани решения" какво ще последва.

Ръководената от Надлър комисия, която има правомощия да започне процедура по импийчмънт, гласува в началото на април за разрешаване издаването на призовка за предоставяне на пълния доклад, след като главният прокурор Уилям Бар очерта категории, които възнамерява да не разкрива пред обществото.

В доклада на Мълър няма доказателства за намеса на Русия, обяви Москва
Обновена

В доклада на Мълър няма доказателства за намеса на Русия, обяви Москва

Лавров подчерта, че няма нищо в документа, което да "привлича внимание"

Мълър подготви доклад от 448 страници след близо двегодишно разследване. В него се заключава, че не е достигнато до крайно решение дали президентът е възпрепятствал правосъдието. Но в доклада се изброяват близо дузина случая, при които Тръмп се е опитал да спре разследването или да повлияе на свидетели. Мълър цитира правни ограничения, които не позволяват на правосъдното министерство да обвини настоящия президент във възпрепятстване на правосъдието. Специалният прокурор предлага окончателното решение да е на Конгреса.

Демократите се заканиха да продължат да разследват Доналд Тръмп ден след публикуването на доклада.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Тръмп се опитал да уволни Мълър през 2017 г.

Нови разкрития около Белия дом

Малко след разгласяването на доклада Надлър отбеляза, че докладът включва "обезпокоителни доказателства, които обвързват президента Тръмп с възпрепятстване на правосъдието" и че "отговорността сега лежи върху Конгреса да държи президента отговорен за действията".

Сега Надлър настоява главният прокурор Уилям Бар да предаде всички документи и материали на Мълър. Крайният срок е 1 май - ден преди Бар да бъде разпитан от Конгреса.

Тръмп не е възпрепятствал правосъдието, няма сговор с Русия, потвърди главният прокурор
Обновена

Тръмп не е възпрепятствал правосъдието, няма сговор с Русия, потвърди главният прокурор

Докладът на Мълър ще бъде публикуван

Комисията по правни въпроси иска всички документи по време на 22-месечното разследване, създадени от 19 прокурори и почти 40 разследващи. Те може да са в размер на повече от 1 милион страници.

Екипът на Мълър е разпитал 500 души и е издал повече от 2800 призовки, получил е стотици решения на съда, позволяващи подслушване и проверка на комуникации.

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Пуснаха дългоочаквания доклад на Робърт Мълър

Ведомството публикува редактирана версия на "Доклад от разследването на руска намеса на президентските избори 2016"

Бар може да реши да не удовлетвори искането, което означава, че комисията ще трябва да се обърне към съда призовката да стане принудителна. Има вероятност случаят да достигне до Върховния съд.

В съобщение Надлър обяви, че е готов да работи с правосъдното министерство за постигане на разумно решение, но предупреди, че няма да приеме ситуацията, която "оставя по-голямата част от Конгреса на тъмно".

Републиканците не са съгласни с оценката, че Конгресът трябва да продължи да разследва там, където Мълър не е проверил.

Свършено е с президентството ми, прецакан съм, уплашил се Тръмп

Свършено е с президентството ми, прецакан съм, уплашил се Тръмп

Това става ясно от публикувания по-рано днес доклад на Мълър

"Демократите искат да продължат да търсят въображаеми доказателства, които да подкрепят твърденията им, но просто не са там. Време е да продължим напред", заяви лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти.