Демократическата партия намали мнозинството на републиканците в Сената на САЩ. Днес двама демократи ще положат клетва в горната камара на Конгреса, съобщава АП.

Републиканците ще държат 51 места в Сената, а демократите - 49.

Агенцията отбелязва, че сегашното разпределение на сенатските места ще усложни усилията на лидера на мнозинството Мич Макконъл да прокара законодателния дневен ред на Белия дом преди частичните избори през ноември 2018 г.

Дъг Джоунс, първа победа на демократите в щата Алабама за последните 25 г., е един от новоизбраните сенатори, които днес ще положат клетва в горната камара. Другият, който ще положи клетва, е вицегубернаторът на Минесота Тина Смит, която заменя Ал Франкен - демократ, който подаде оставка заради отправени срещу него обвинения в сексуално посегателство. Смит планира да участва на частичните избори през ноември, тъй като мандатът на Франкен изтича.

Демократите с първа сенатска победа в американския щат Алабама от 25 г.

Демократите с първа сенатска победа в американския щат Алабама от 25 г.

Дъг Джоунс спечели изборите срещу обвинения в сексуално посегателство Рой Мур

63-годишният Джонсън, който ще представлява един от най-консервативните щати в страната, подчерта, че ще работи и с двете партии. Изборите в Алабама се проведоха, след като Джеф Сешънс се оттегли от Сената, за да поеме правосъдното министерство.

59-годишната Смит е либерален демократ, който поддържа връзки с бизнеса в Минесота.