Има нова надежда за силно бъдеще на Америка.

С тези думи сенатор Едуард Кенеди се обърна към делегатите на конгреса на Демократическата партия, който беше открит в Денвър.

Преди конвенцията сенаторът се е появявал публично само веднъж, откакто на 2 юни претърпя тежка операция.

Нищо, нищо не може да ми попречи да бъда тук тази вечер, обяви сенатор Едуард Кенеди, като залог, че ще види Барак Обама в Белия дом.

Реч пред делегатите на 45-тия конгрес на Демократическата партия изнесе съпругата на Обама Мишел.

На конгреса тя представи себе си като майка, сестра „жена, която обича съпруга си и вярва, че той ще бъде забележителен президент".

Мишел Обама подчерта, че нейната "частица от американска мечта е благословия, трудна за спечелване от тези, които са дошли преди нея".

Тя представи Обама като обикновен американец, отстоявал мечите си.

Барак и аз сме израснали с едни и същи ценности, каза Мишел Обама, - да работиш усърдно, за да постигнеш мечти те си, да се отнасяш към хората с уважение, дори и да не ги познаваш, дори ако не си съгласен с тях.

Евентуалната бъдещата първа дама на САЩ предизвика полемика по време на кампанията с изказването си, че „ за първи път се гордее със страната си" .

При откриването на конгреса демократите приеха политическа платформа, която обединява основните идеи на Обама. Платформата потвърждава ангажимента на сенатора от Илинойс за пенсионните реформи и енергийните помощи.

Междувременно полицията е съобщила, че са заловени четирима души, участвали в подготовката на покушение срещу Обама.