Водещи политици от Демократическата партия в САЩ категорично се противопоставят на обявената от Доналд Тръмп номинация на Нийл Горсъч за вакантния пост във Върховния съд, съобщава БиБиСи.

Тръмп посочи съдията от апелативния съд в Колорадо, тъй като номинацията на бившия държавен глава Барак Обама за съдия във Върховния съд беше отхвърлена. Обама номинира съдия Мерик Гарланд. В момента в най-висшата съдебна инстанция има 8 съдии след смъртта на съдия Антонин Скалия преди година.

Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд

Доналд Тръмп праща Нийл Горсъч във Върховния съд

Горсъч е на 49 години

Ако Сенатът потвърди номинацията, 49-годишният съдия Горсъч ще възстанови консервативното мнозинство в съда ( петима срещу четирима съдии), изгубено след смъртта на съдия Скалия.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че има "много сериозни съмнения" относно избора на президента на САЩ.

Сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън обвини Горсъч, че заема страната на големите компании за сметка на обикновените американски работници, включително в областта на контрола върху раждаемостта.

Върховният съд има последната дума по изключително деликатни казуси в САЩ, включително абортите, човешките права и контрол върху оръжията.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси определи номинацията на Тръмп като "много враждебно назначение" и "много лошо решение".

Бившият кандидат за президент Бърни Сандърс се обърна към съдия Горсъч с думите, че "трябва да обясни враждебността си към правата на жените, подкрепата за корпорациите за сметка на работниците и опозицията си срещу кампания за финансова реформа".

Дори и Горсъч да мине през правната комисия в Сената, той ще трябва да се изправи пред сериозни предизвикателства на последното гласуване в Сената.

Демократите могат да прибегнат до процедура, която може да удължи дебата. В този случай номинацията ще трябва да бъде подкрепена от 60 сенатори вместо от просто мнозинство.

Горсъч подкрепя правата за притежание на оръжие. Той също така подкрепя религиозните институции, които възразяват срещу изисквания към работодателите да предоставят достъп до противозачатъчни. Съдията е категорично против евтаназията.

Върховният съд на САЩ често взема окончателно решение по закони, оспорвани между щатите и федералното правителство. Съдът разглежда под 100 казуса на година и обикновено ключовите решения се съобщават през юни. Всичките 9 съдии са пожизнено назначени. Те са номинирани от президента и одобрявани от Сената.