Над 500 политически и обществени лидери, нобелови лауреати и правозащитни групи предупредиха, че някои правителства използват пандемията от коронавирус за "засилване на властта си", подкопавайки демокрацията и гражданските свободи, информират АФП и "Ройтерс".

В отворено писмо бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, актьорът Ричард Гиър и нобеловите лауреати Ширин Ебади, Лех Валенса и Жузе Рамус-Орта и други определят пандемията като "голямо световно предизвикателство за демокрацията".

"Авторитарни режими, не е изненадващо, използват кризата, за да запушат устата на критиците и за засилване на властта си", пишат повече от 60 бивши лидери и други.

Те подчертават, че дори и демократични правителства ограничават човешките права и засилват следенето без правни ограничения или парламентарен контрол.

"Демокрацията е под заплаха и хората, които ги е грижа за това, трябва да обединят волята, дисциплината и солидарността, за да я защитят", пишат авторите на писмото.

"Заложени са на карта свободата, здравето и достойнството на хората навсякъде", алармират те и подчертават, че коронавирусът е засилил авторитарното поведение.

Писмото, което е с цел да "събуди и да мобилизира гражданите", е инициирано от базирания в Стокхолм Международен институт за демокрация и електорална подкрепа (IDEA).

Кевин Касас-Замора, генерален секретар на организацията, коментира пред АФП, че пандемията вече предизвика огромни икономически и социални последици, но е много вероятно да доведе и до дълбоки политически промени.

Подчертавайки, че все още е в първите дни и последиците върху демокрацията трябва да бъдат анализирани по-късно, Касас-Замора, бивш вицепрезидент и министър в Коста Рика, подчерта, че вече има тревожни сигнали. Той посочи случаи като Унгария, където правителството получи извънредни пълномощия без крайна дата на изтичането им. Впоследствие парламентът на Унгария отмени новите правомощия на премиера Виктор Орбан.

Касас-Замора даде за пример и разширената власт на президента на Филипините Родриго Дутерте, както и използването на центрове за задържане в Салвадор.

Отбелязвайки, че извънредните правомощия са "легитимна част от арсенала" на демократичните правителства при необичайни обстоятелства, експертът каза още, че упражняването на тези правомощия трябва да бъде "пропорционално на извънредната ситуация".

Пандемията от коронавирус е довела до отлагане или отмяна на 66 вота по света, 1/3 от тях са избори за парламент, според IDEA. Близо 50 държави са наложили някаква форма на ограничаване на медийната свобода, 21 от тях са демокрации. Повече от 80 държави са наложили извънредни мерки заради коронавируса.