Демокрацията не е възможна с медии. Тази позиция изрази турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от "Хюриет".

Според него дори най-влиятелните държави в днешния свят са управлявани от медиите, което е било отчетено по време на посещенията му в САЩ и Германия.

"Виждам, че тези големи държави са управлявани от медиите, а не от техните лидери. Защото, когато говоря с тях, те казват: "Нашите медии казват това, медиите ни пишат онова". И аз им заявих: "Просто забравете медиите, кажете ми какво заявява вашият народ", продължи Ердоган.

Ердоган беше в Ню Йорк за ежегодната сесия на Общото събрание, където проведе двустранни срещи с други лидери, а след това беше на тридневно посещение в Германия.

Турският лидер призова университетските преподаватели в страната да подкрепят усилията на правителството в борбата срещу наречената от него "международна клеветническа кампания" на чужди медии и академични кръгове срещу Турция.

"Има толкова много невярна информация срещу нас в западните медии. Ние трябва да работим, за да поправим това. Нуждаем се от подкрепата на нашите университетски преподаватели в това, което аз наричам национална кампания срещу всички тях", каза Ердоган по време на реч, с която отбеляза началото на новата академична година в Анкара.

"Те могат да подкрепят тази борба като обяснят истината за нашата страна с техните качества", добави той.

"За нас е важно как нашият народ ни оценява. Демокрацията получава силата си от народа. Има демокрация, ако има народ. Демокрацията не е възможна с медии. И не е възможно политик да преследва нормална политика, ако той или тя се страхуват от медиите", категоричен Ердоган.