Ден за размисъл преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция. Гласоподавателите ще изберат между центриста Еманюел Макрон и крайнодесния кандидат Марин льо Пен.

39-годишният Макрон, сочен за фаворит, може да се превърне в най-младия френски президент. Той води убедително пред Льо Пен след силното си представяне на единствения телевизионен дебат между двамата претенденти в сряда. Според публикуваното вчера проучване на Elabe центристът е подкрепян от 62% от французите, а Льо Пен - 38 на сто.

Макрон: Бях цел на хакерска атака
Обновена

Макрон: Бях цел на хакерска атака

Хакерската атака в навечерието на балотажа

Двамата кандидати имат диаметрално различни позиции във външната политика.

Докато Макрон призовава за тясно сътрудничество с международните институции, то Марин льо Пен е твърд националист.

Френската ЦИК предупреди да не се публикува изнесената след хакерска атака информация за Макрон

Френската ЦИК предупреди да не се публикува изнесената след хакерска атака информация за Макрон

Предупреждението на комисията идва един ден преди балотажа

Бъдещето на Франция в ЕС беше основното бойно поле по време на предизборната кампания, отбелязва Франс прес.

Макрон vs. Льо Пен - кого и защо харесват българите

Макрон vs. Льо Пен - кого и защо харесват българите

Целта на този анализ не е да даде еднозначен отговор на въпроса "кой е нашия кучи син?"

Льо Пен прогнозира, че ЕС "ще умре" и обеща да организира референдум за Фрекзит. Тя също така отдавна настоява Франция да напусне еврозоната и да се върне към франка, а също така страната да напусне Шенгенската зона.

Макрон, бивш икономически министър, иска да се реформира и подсили Европейският съюз. Той дори се срещна с германския канцлер Ангела Меркел по време на кампанията. Центристът подкрепя отделен бюджет за еврозоната, а също така предлага откриване на парламент и пост на финансов министър в рамките на валутния съюз.

По отношение на Брекзит Макрон споделя позицията, че няма да бъде много лесно на Великобритания по време на разводните дела.

Макрон води с 24% на Льо Пен

Макрон води с 24% на Льо Пен

62% от избирателите ще подкрепят Макрон на балотажа

"Това, пред което Великобритания се изправя, е, че Брекзит няма да е просто разходка в парка", предупреди центристът по време на предизборно мероприятие в Югозападна Франция в четвъртък.

Крайнодесният лидер на Националния фронт от своя страна приветства решението на Великобритания да напусне съюза, определяйки го като действие, което ще позволи на Острова да си "върне контрола на съдбата си".

Връзките с Москва най-вероятно ще бъдат ключова част от външната политика на Льо Пен - сътрудничество в борбата срещу тероризма и като партньори, които споделят националистическите идеали. По време на кампанията Марин льо Пен се срещна с руския лидер Владимир Путин. Според националиста Путин представлява "нова визия" за света. Тя призовава за по-тесни връзки с Путин и одобрява анексирането на Крим.

Макрон е против едностранната отмяна на санкциите срещу Русия и за разлика от Льо Пен смята, че подкрепеният от Москва сирийски президент Башар Асад трябва да си ходи.

Относно САЩ Льо Пен беше първият френски политически лидер, който поздрави американския президент Доналд Тръмп за шокиращата победа през ноември.

Еманюел Макрон заяви позицията си, че иска по-тясно сътрудничество с Вашингтон, особено при споделянето на разузнавателна информация и в борбата срещу тероризма. Обаче той призова Тръмп да не пренебрегва обещанията на бившия американски президент Барак Обама за борба с глобалното затопляне.

Като кандидат Макрон посети Ливан и Алжир, където той нарече френското колониално минало "престъпление срещу човечеството". Льо Пен атакува съперника си, че е обидил Франция с думите си.

Льо Пен проведе среща с ливанския президент в Бейрут през февруари. Тя също направи изненадваща визита в бившата френска колония Чад през март, където се срещна с френски войници, които се борят с джихадисти.