Филипините обявиха национална епидемия, след като денга отне живота на стотици филипинци тази година на фона на решението на правителство да забрани ваксина, информира "Гардиън".

Денга е остро инфекциозно вирусно заболяване, пренасяно от комари, характерно за тропическите и субтропическите области. Вирусната инфекция може да доведе до кръвоизлив и органна недостатъчност.

Страната е регистрирала 146 062 случая на денга от януари до 20 юли тази година, което е 98% повече в сравнение със същия период на 2018 г., отбелязва здравното министерство. Вирусът е отнел живота на 622 души. Най-засегнати са децата на възраст под 10 г.

През февруари Филипините забраниха на национално ниво продажбата и разпространението на ваксината Dengvaxia срещу денга, която е произвеждана от френската фармацевтична компания Sanofi Pateur. Компанията е в центъра на скандал в азиатската държава, възникнал в края на 2017 и 2018 г., когато десетки деца, получили ваксината като част от национална програма за имунизация, починаха. Фирмата призна, че децата са изложени на по-голям риск при използване на продукта.

Dengvaxia е единствената достъпна ваксина срещу денга на пазара, но Световната здравна организация препоръчва да се дава само на места с голям риск. Рядко се използва в проекти за масова имунизация.

Филипинското правителство прекрати всички програми за ваксинация против денга през миналата година и започна проверка на Dengvaxia.

Този развой доведе и до увеличаване на случаите на морбили в страната. Регистрирани са повече от 35 000 случая и 500 починали, което е с 600% увеличение спрямо миналата година.