Десетки хиляди хора се събират на протест в Солун с искане за блокиране на всяко споразумение за разрешаване на дългогодишния спор между Атина и Скопие, което съдържа името Македония, съобщават агенции.

Атина твърди, че с името Македония Скопие има териториални претенции към северната гръцка област Македония, чиято столица е Солун.

На референдум Македония избира име

На референдум Македония избира име

Допитването ще е през тази година

Твърдолинейни духовници, крайнодесни лидери и организации на гръцката диаспора призовават за организиране на демонстрации. Гръцки медии съобщават, че само в Солун се очаква да протестират около 30 000 души, като повече от 400 автобуса ще докарат хора от цялата страна.

Мобилизацията на хората надвиши всички очаквания, каза Ирини Леонарду пред АФП, който е член на комитета, организирал демонстрацията.

Жители на Крит, облечени в традиционни дрехи, както и жители на Северна Гърция, вече се събират в центъра на Солун, където в 14,00 часа местно време официално ще започне протестът.

68% от гърците против Скопие да използва името Македония

68% от гърците против Скопие да използва името Македония

Само 23,6% подкрепят компромис

По-рано тази седмица Гърция и Македония изпратиха свои делегации в ООН с надежда да постигнат компромис за 27-годишния спор за името.

Организаторите на протеста отбелязват, че той не е свързан с политически партии, а целта е да се изпрати ясно послание на БЮРМ да спре да използва името Македония.

Според социологически проучвания 70% от гърците не са съгласни да се използва името Македония.