Десетки мигранти от Северна Африка стигнаха Испания през Мароко в ранните часове днес, след като минаха през гранична порта в анклава Сеута, съобщава Ройтерс.

Мигрантите често се опитват да преодолеят границите на двата анклава на Испания в Северна Африка, Сеута и Мелила, често изкачвайки огради с височина до 6 метра и покрити с бодлива тел.

Днес група от повече от 100 мигранти минават през една от портите в оградата, която обикновено се използва като граничен пропусквателен пункт, изненадвайки и мароканските и испански сили за сигурност.

Червеният кръст съобщава, че е помогнал на 186 души, като четирима мигранти са закарани в болница.

След като влязат в испанските анклави, мигрантите обикновено се отвеждат във временни подслони, а по-късно се преместват в континенталната част или се връщат в страната, от която произхождат.

Много мигранти се опитват да влязат в Испания с цел достигане до други части на Европа. Преминаващите през Сеута и Мелила, както и броят на мигрантите, които се опитват да прекосят и стигнат Испания по море от Северна Африка, се увеличават тази година, въпреки че маршрутът между Либия и Италия остава най-популярният.

Червеният кръст заяви миналата седмица, че тази година 7 400 мигранти са преминали в испанските Сеута и Мелила, почти двойно повече от 3600-те през същия период преди година.