Десетки арести за палежи, след като гръцките пожари поставиха рекорд за ЕС. Пожарникарите се борят с пожарите близо до Атина и в регион, където са изгорели около 180 000 акра, пише "Ню Йорк Таймс".

Гръцки служители извършиха 79 ареста, свързани с твърдения за умишлени палежи при много от горските пожари, които опустошиха страната това лято.

Министърът на гражданската защита Василис Кикилиас каза, че подпалвачите продължават да разпалват пожари в цялата страна с няколко нови опита да разпалят пожари северозападно от Атина на планината Парнита. Стотици горски пожари убиха 20 души тази седмица.

"Подпалвачите подпалват пожари, които заплашват гори, собственост и най-вече човешки животи", каза Кикилиас на брифинг. "Няма да ви се размине. Ще ви намерим и ще бъдете подведени под отговорност."

Стефан Доер, който ръководи Центъра за изследване на горски пожари в университета в Суонзи, каза, че предполагаемите подпалвачи са се възползвали от горещите и сухи условия това лято, за да предизвикат горски пожари, които след това се разпространяват бързо.

Телата на 19 души, за които се смята, че са мигранти с деца, бяха открити близо до района на Еврос в Североизточна Гърция след горски пожар.

Комисарят на Европейския съюз за управление на кризи Янез Ленарчич каза, че повече от 180 400 акра са изгорели в Александруполис, отбелязвайки най-големия горски пожар, регистриран някога сред страните членки.

"Трябва да продължим да укрепваме националните и колективните усилия за превенция и готовност с оглед на по-жестоките пожарни сезони", каза Ленарчич.

Горски пожари са изпепелили повече от 321 000 акра общо в Гърция, друг рекорд за ЕС, според Европейската информационна система за горски пожари.

Гневът в Гърция расте заради бушуващите пожари

Гневът в Гърция расте заради бушуващите пожари

В сряда сред гръцките политици избухна политическа буря