Водената от САЩ коалиция е извършила 10 въздушни удара, за да се опита да отблъсне терористите от „Ислямска държава” от град Тел Абиад на сирийско-турската граница.

Най-малко 45 бойци на „Ислямска държава” и 20 бойци на кюрдската милиция са били убити при боевете в града. Това съобщава „Ройтерс”, позовавайки се на информация на от наблюдатели.

Ислямска държава” е атакувала града, който е под контрола на сирийската кюрдска милиция (YPG). Той се намира на турската граница. Джихадистите са нападнали и близко разположения град Сулук. Това информират говорителят на милицията и източници от турските сили за сигурност.

Кюрдската милиция и сирийските кюрдски вътрешни сили за сигурност са били в състояние да разбият тази атака и да обградят нападателите. Нападателите са елиминирани, обяви говорителят на милициите, но не посочи брой на жертвите.

YPG иззе Тел Абиад от „Ислямска държава” миналата година при офанзива, подкрепена от въздушните удари на водената от САЩ коалиция.

Турските сили за сигурност съобщават, че атаката е извършена в ранните часове на днешния ден от два фронта. Звукът от стрелбата и експлозиите, чувани и в град Акчакале от турска страна, са продължили няколко часа.

Източници от силите за сигурност и свидетели в Акчакале разказват, че военни самолети, за които смятат, че са на коалицията срещу „Ислямска държава”, са ударили позиции на джихадистите. Турската армия пък е увеличила патрулите по границата.

Говорителят на сирийската милиция смята, че някои от нападателите са проникнали от турската граница на север. Той повтори обвиненията, че Турция подкрепя групата. Турция непрекъснато отхвърля тези обвинения. Силите й за сигурност заявяват, че се взимат мерки за спиране на нелегалните преминавания, така че било невъзможно нападателите да са влезли от Турция.

Междувременно бе съобщено, че няколко ракети са били изстреляни по жилищни райони в сирийската столица Дамаск.