Най-малко 31 души са загинали и 54 са били ранени, след като атентатор самоубиец се е взривил пред център за регистрация в избирателните списъци в афганистанската столица Кабул, предава "Франс прес", цитирайки представители на местните власти.

"Хората се бяха събрали, за да си вземат картите за самоличност. Експлозията стана на входа. Беше атентатор самоубиец", уточни началникът на полицията в Кабул.

Атентатът е извършен в източната част на столицата, в населен главно с шиити квартал. Местни жители съобщават в "Туитър", че на мястото са пристигнали много линейки.

ДАЕШ изби десетки празнуващи Нова година в Кабул
Обновена

ДАЕШ изби десетки празнуващи Нова година в Кабул

Засега се съобщава за 29 загинали и 52 ранени

По-късно терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за кървавата баня. 

Това е първото нападение в Кабул срещу център, подготвящ избирателните списъци за парламентарните избори на 20 октомври от началото на регистрациите на 14 април.

Президентът Ашраф Гани беше поставен под силен натиск от своите международни партньори да гарантира провеждането на изборите през тази година, преди президентските избори, които са насрочени за 2019 г., въпреки че е налице масов скептицизъм, че те ще се проведат

Ако процесът по регистриране на милиони избиратели, повечето от които нямат лични карти, не може да бъде завършен преди зимата, гласуването почти сигурно ще бъде отложено за следващата година.

Предишният атентат в Кабул беше извършен преди месец, на 21 март - първия ден от персийската нова година. Жертвите бяха над 30, а ранените - поне 70. Отговорност за извършеното от камикадзе нападение пое ДАЕШ.

Няма пострадали български военнослужещи при атентата, докладва полковник Георги Маргитин, който е национален командир на 35-ия контингент на Въоръжените ни сили, който участва в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Експлозията е станала на голямо разстояние от базата, в която работят и живеят българските военни, уточняват от Министерството на отбраната.