Най-малко 13 души са убити при необичаен двоен самоубийствен атентат в търговски квартал на Багдад, съобщава АФП, позовавайки се на иракското командване за съвместни операции.

Осведомителната агенция отбелязва, че през последните месеци Ирак се радва на относително спокойствие.

Ирак издаде заповед за арест на Тръмп

Ирак издаде заповед за арест на Тръмп

Заради убийството на иранския генерал Касем Солеймани

Други 19 души са ранени, допълват от командването и подчертават, че това са "предварителни данни".

Медицински източници заявиха пред световната агенция, че се опасяват, че броят на загиналите може да се удвои. Здравното министерство информира, че е мобилизирало лекари в столицата в отговор на смъртоносното нападение.

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

Коалицията на САЩ призна, че е убила 1410 мирни жители в Ирак и Сирия

34 941 удара в периода от август 2014 г. до края на ноември 2020 г.

По-късно представител на Министерството на вътрешните работи съобщи, че при атентата са загинали повече от 20 души и 40 са ранени.

Министерството обясни, че първият атентатор е отишъл на пазар и се е оплакал, че не се чувства добре, за да накара повече хора да се съберат около него. След това нападателят детонирал експлозивите. Докато хората се събирали около жертвите, вторият нападател детонирал носените от него бомби.

Иракската държавна медия съобщава, че най-малко 28 души са загинали, а други 73 са ранени при атака на открит пазар за дрехи втора употреба на площад Tayaran.

Министерството на здравеопазването на Ирак съобщи, цитирано от ДПА, че най-малко 32 души са загинали. Около 110 са пострадали, включително 36 души са приети в болница.

Днешната атака е най-кръвопролитната в Багдад от януари 2018 г., когато атентатор самоубиец уби над 30 души на същия площад.