Официално разследване е предприето срещу бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън дали е нарушил законите за лобизъм с работата си за компанията за финансови услуги Greensill Capital, пише "Гардиън".

Британският вестник обаче е научил, че бившият министър-председател ще каже, че е действал като служител на компанията.

Камерън е подложен на натиск да даде обяснения на информация, че се е свързал с финансовия министър Риши Сунак с личния си телефон през април 2020 г., докато е работил като съветник за Greensill Capital. Тогава фирмата, която фалира по-рано този месец, се е опитала да си осигури достъп до стотици хиляди британски лири спешни COVID заеми.

Агенцията, която отговаря за прилагане на законите за лобизъм, започна официално разследване за установяване дали Камерън ги е нарушил.

Британските правила изискват хора, които директно лобират пред министри или висши представители на правителството от името на трета страна да декларират действията си в официален правителствен регистър за лобистите. Нарушаване на правилата може да доведе до налагане на глоба до 7500 британски лири и в по-тежки случаи повдигане на обвинения за извършени престъпления.

Но Камерън се очаква да каже, че тогава е бил служител на фирмата, а не консултант.