Отстранената от поста президент на Бразилия Дилма Русеф обяви в интервю, че разпространени аудиозаписи на хора, които подкрепят импийчмънта срещу нея, показват, че целта на свалянето й е свързана със спиране на разследване за корупция.

Разследването засегна редица водещи бразилски политици и бизнесмени.

Русеф каза пред вестник Folha de S. Paulo, цитирана от „Ню Йорк Таймс”, че разкритите записи дават надежда да се върне на поста си.

Тя беше отстранена от президентския пост по-рано този месец след решение на Сената. Вицепрезидентът Мишел Темер временно изпълнява длъжността президент на южноамериканската държава.

В записите трима политици от Партия бразилско демократично движение на Темер очевидно свързват свалянето на Русеф с опити да се ограничи разследването. До момента няма доказателства, че целта на импийчмънта е да се спре разследването за корупция.

Разговорите показват, че истинската причина за импийчмънта срещу мен беше опит да се възпрепятства операцията 'Car Wash'”, каза Русеф, имайки предвид корупционното разследване срещу държавния петролен гигант Petrobras.

Тя добави още, че в други разговори се подчертава, че е позволила да продължи разследването.