Дипломатически спор между Еквадор и Перу след решение на Кито да построи ограда по границата със съседа си, въпреки че стената е дълга около два километра и е няколко метра висока, пише "Гардиън".

Топ дипломатът на Перу в Организацията на американските държави Уго де Зела поиска спешна двустранна среща заради стената, предупреждавайки, че може да доведе до поток от хора към перуанския граничен град Агуас Вердес.

Еквадорски представители поясниха, че съоръжението е бетонна дига като част от строителството на парк за 4,4 милиона долара. Това е част от благоустройствен план в евкадорски граничен град.

Но Рикардо Флорес, управителят на перуанския район Тембес, подчерта: "Това е като стената на Тръмп, която разделя две култури".

Стената е с дължина 2,2 километра и височина между 1,5 и 4 метра. Тя се простира от едната страна на най-натоварения пропускателен пункт по 1500-километровата граница на двете държави.

Местни жители предупреждават, че стената ще попречи на местната търговия.

Еквадор и Перу са последните две латиноамерикански държави, които влязоха във война. Конфликтът възникна през 1995 г., загинаха стотици. През октомври 1998 г. двете държави подписаха мирно споразумение след посредничеството на Аржентина, Бразилия, Чили и САЩ.