Енергичната дипломация помага да се предотврати заплахата от руска военна офанзива срещу Украйна, но най-лошият сценарий остава възможен. Това заяви в сряда украинският външен министър Дмитро Кулеба, предаде Ройтерс.

На онлайн брифинг за чуждестранни медии той посочи, че Русия все още не е събрала достатъчно сили, за да извърши пълномащабно нахлуване, но няма и доказателства, че изтегля част от силите си.

"Това, което ни успокоява, е, че вече виждаме, че дипломацията работи. Това не означава, че трябва да се отпуснем и да вярваме, че най-лошият сценарий е избегнат", подчерта Кулеба.

Министърът благодари на западните страни за предоставените оръжия и помощ на страната му по време на продължаващото вече месеци противопоставяне с Русия, но в същото време призова да се сложи край на всякаква "двусмисленост" по отношение на перспективите за интеграция на Украйна със Запада.

"Време е да се прекрати вредната двусмисленост, която служи като изкушение за Кремъл да продължи опитите си да подкопае Украйна или да обърне нейния курс против волята на украинския народ", каза Кулеба.

"Провалът на Запада в Украйна ще изпрати послание по целия свят, че Западът не е способен да защити основните си принципи и следователно не е способен да защити себе си", допълни той.

По думите му Украйна се подготвя за всички възможни сценарии. "Въпреки руските изявления за някакъв вид ограничено изтегляне, което видяхме преди няколко дни, не можем да потвърдим реално намаляване на броя на войските", подчерта още Кулеба.

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Путин: САЩ плетат сценарий, за да ни въвлекат във война с Украйна

Вашингтон не бил загрижен за сигурността на Украйна, а за овладяването на Русия