Прокуратурата в Германия, Швейцария и Италия претърси няколко места по подозрение, че произведените от "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) и "Ивеко" (Iveco) автомобили са с незаконни устройства, докато скандалът "Дизелгейт" се разширява, информира АФП.

Координираните трансгранични акции са извършени в "десет търговски обекта" в трите държави, обяви прокуратурата в германската провинция Хесен.

Двата производителя се подозира, че са поставили така наречените устройства за спиране (defeat devices) с цел да излъжат на тестовете за емисии.

Такива устройства правят така, че автомобилите да показват отделяне на по-малко вредни емисии в лабораторията в сравнение с на пътя.

Прокуратурата подозира, че устройствата може да са използвани в камиони на "Ивеко" и при марките на "Фиат Крайслер" Alfa Romeo, Fiat и Jeep.

Това е поредното разследване, разтърсило автомобилния свят след признанието на германския гигант "Фолксваген" през 2015 г., че е лъгал при тестовете за емисии на 11 милиона коли по света.

Докато "Фолксваген" е в центъра на скандала, други автомобилни производители, включително Fiat Chrysler, също са засегнати.

Американско-италианската група се съгласи през януари 2019 г. да плати 515 милиона долара глоба на САЩ.