Днес светът отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Около 15% от населението на планетата страдат от някаква форма на увреждане, което е над един милиард души.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за ден на хората с увреждания - целта е да се мотивират политиците и институциите да осигурят на тези хора достъп до общата архитектурна среда, до общообразователната система, до общия пазар на труда, както и до информация.

Усилията в международен мащаб са насочени към интегрирането на гражданите с подобни проблеми - те да не бъдат затваряни в домовете си или в социални институции, да не бъдат невидими за обществото. Да посещават обществени места и да упражняват правото си на образование и труд.

Идеята на днешния ден е обществото да прояви съпричастност, като постави акцента върху човешката личност и нейната индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането. Да се даде възможност на хората с увреждания да разгърнат потенциала си и да участват в различни сфери на обществения живот.