Министърът на финансите Стив Мнучин опроверга съобщения, че ще отнеме до 20 седмици за някои американци, за да получат своите обещани от властите чекове, като заяви, че ще минават седмици, а не месеци.

"По-рано казах, че ще отнеме три седмици. Радвам се да съобщя, че това ще се случи в рамките на две седмици. Първите плащания ще бъдат направени директно в сметките на данъкоплатците", каза Мнучин в четвъртък на ежедневния брифинг за коронавирус в Белия дом.

Коронавирус: 96% от населението на САЩ принудено да остане по домовете си

Коронавирус: 96% от населението на САЩ принудено да остане по домовете си

Според мерките, които са влезли и ще влязат в сила, 95,9% или най-малко 315 007 834 американци ще трябва да останат по домовете си

Според мерките, 1 200 долара получава човек, който печели под 75 000 долара.

САЩ е сред най-засегнатите от кризата страни, като освен заболели, отбеляза и рекорден брой безработни за последните седмици, тъй като огромен брой американци са принудени да останат по домовете си.

Повече от 6,65 милиона американци са се регистрирали на борсата в САЩ през последната седмица, което показва унищожителното въздействие на пандемията от коронавируса върху американската икономика.

Икономисти прогнозираха около 3,3 милиона молби за обезщетения за безработица.

През последната седмица се съобщаваше за дълги опашки пред бюрата по труда, заети телефонни линии и неработещи сайтове в САЩ. Днес Департаментът по труда на САЩ обяви, че нов рекорден брой американци търсят обезщетения за безработица, след като са си изгубили работата в седмицата до 28 март.

Седмица по-рано 3,28 милиона американци подадоха документи за безработица, с които общо за две седмици се увеличиха до близо 10 милиона души.