Първо бяха компютрите, сега на ред са промишлените съоръжения: когато започнат да ги свързват с интернет, фирмите ще станат уязвими към вируси, саботажи и промишлен шпионаж. Добре дошли в Индустрия 4.0!

Преди 25 години компютрите в германските фирми или нямаха интернет, или бяха свързани помежду си само във вътрешна мрежа. Днес почти не можем да си представим фирмен компютър без интернет, посочва Дойче веле.

Едновременно с масовото им навлизане в глобалната мрежа нарастваше и ролята на IT-сигурността: днес антивирусните скенери и програми, паролите и правата за ползване са просто задължителни.

Все още обаче сме в началото на това, което наричаме "Четвърта индустриална революция" (Индустрия 4.0): машини, които ще могат да общуват помежду си. Когато това се превърне в глобален процес, разбирай да бъдат свързани с интернет, тогава ще се случи същото, както и с компютрите. "Но все още няма вирусни скенери за цели машини", казва шефът на германския клон на индийската IT-компания Infosys и вицепрезидент, отговарящ за Индустрия 4.0, Гордън Мюл. За разлика от компютрите в дадена фирма, които на всеки няколко години се подменят изцяло, промишлените съоръжения или роботите имат много по-дълъг живот. Също така бързо остаряват и т.нар. Bus-системи, посредством които машините и съоръженията предават информация и данни. "Съществуващите Bus-системи отчасти вече са на по 20 и повече години. Те не са проектирани да работят в интернет и не разполагат със съответната защита", казва Мюл.

"Много от роботите и промишлените съоръжения работят с оперативната система Windows 2000, за която от над 10 години вече не се предлага никаква поддръжка. А това ни принуждава сами да си създаваме софтуер", казва вицепрезидентът на IT-фирмата Intel Security Ханс-Петер Бауер.


Пропуски със сигурността

Собствениците на фирми са изправени пред сериозна дилема: от една страна те се блазнят от това да използват модерни машини, съоръжения и персонал, работещи в мрежа, защото това повишава производителността в компанията; от друга страна обаче това пък повишава и риска от проникване на вируси и от случаи на саботажи или промишлен шпионаж, тъй като те не са достатъчно защитени срещу такива посегателства.

Две трети от промишлените компании в Германия през миналата година са били жертва на кражба на данни, икономически шпионаж или саботажи, сочи представително изследване на съюза на фирмите от IT-сектора Bitkom. Зад 16 процента от тези случаи стоят конкурентни фирми, организирани престъпни банди са извършители на 14 на сто от регистрираните престъпления и само 6 процента се приписват на чужди разузнавания. Най-голямата опасност обаче дебне в самите компании - в 65 процента от тези случаи извършители са настоящи или бивши работници и служители на фирмите. Често зад това не стоят лоши намерения - достатъчно е само някой служител да забрави в таксито мобилния си телефон, в който са запаметени важни пароли. Или пък ако дежурният в контролната зала гледа порно на служебния компютър. "Страниците с порно съдържания са най-голямата опасност от заразяване с вируси", предупреждава Алексай Поляков от руската IT-компания Kapersky Lab.


Човекът - най-слабото звено

Затова фирмите могат само да спечелят, ако държат под око собствените си служители. Защото: "Хората представляват най-голямата опасност във всяка мрежа - не само собствените служители, но също и външни сътрудници, като хора от пласмента, фирмата-подизпълнител или от доставчика на хард- и софтуера", уверява Поляков.

Човекът, а не техниката, е най-слабото място при умишлени атаки с цел кражба на фирмени тайни или саботаж, казва също и Гордън Мюл. "Затова е много важно фирмите да инвестират средства за обучение на своите работници и служители", казва експертът.

Точно тук има нужда от подобряване на работата, показва и изследването на Bitkom: едва всяка четвърта промишлена фирма в Германия отделя средства за обучение на персонала си - за повишаване на сигурността. А щетите са огромни, уверява Ханс-Петер Бауер: "В Китай се появиха промишлени разработки на германски автомобилни компании, които са стрували на самите компании години наред инженерна развойна дейност." Съюзът Bitkom оценява щетите, причинени на германската икономика от пропуски в сигурността на данните, на 22 милиарда евро годишно.


Тежка конкуренция

Ето защо ограничаването на рисковете, свързани със сигурността, си остава едно от най-големите предизвикателства за фирмите. Ситуацията се усложнява допълнително от прехвърлянето на все повече данни и работни приложения към външни платформи, например в Cloud, и растящото значение на мобилните приложения за достъп до работното място с помощта на смартфон или таблет.

IT-фирмите предлагат "комплексни решения", което означава всички технически пособия в дадена компания - от мобилните устройства и работните компютри до промишлените съоръжения - да са съвместими с фирмения софтуер, гарантиращ сигурността на тяхната работа. А това е по силите само на големите IT-компании. От което следва, че конкуренцията в сектора ще се ожесточава. Клаус-Петер Бауер очаква да оцелеят само една малка част от сегашните около 100 фирми на пазара. Неговата Intel Secutity възникна, след като през 2010 г. американският производител на чипове Intel придоби, за сумата от почти 8 милиарда долара, компанията за антивирусни програми McAfee.

"Секторът на високите технологии ще претърпи развитие, подобно на това при промишления софтуер. Преди имаше десетки производители на такъв софтуер, днес на пазара останаха само двете големи "акули" - Oracle и SAP", казва Клаус-Петер Бауер.