Избухването на кръвопролития, насилие и война между Израел и Хамас постави Русия в неудобно положение, като Москва традиционно поддържа фина дипломатическа линия между Израел и неговите съюзници в Близкия изток, пише СиЕнБиСи.

Позицията на Русия относно настоящия конфликт в Израел вероятно ще бъде нюансирана и ще бъде предизвикателство за Москва да се ориентира предвид противоречивите й връзки в региона, казват анализатори.

През последните години Русия се радва на топли и конструктивни отношения с Израел. Но след нахлуването си в Украйна миналата година, Москва увеличи значително военните си връзки с Иран, заклет враг на Израел и държава, за която е известно, че е предоставила финансова и материална подкрепа на палестинската въоръжена групировка Хамас, която предприе безпрецедентна атака срещу Израел.

"Позицията на Русия по отношение на конфликта е сложна", каза Татяна Становая, старши сътрудник в Центъра за Евразия на Карнеги Русия и основател на фирмата за анализи R.Politik, в аналитична бележка.

"От една страна, Москва може да използва своята история на вътрешнопалестинско посредничество и връзките си с Хамас, за да се закрепи във всеки мирен процес. Тя също така вижда значението на своите нарастващи отношения с Иран и арабските държави".

"От друга страна, въпреки неотдавнашното напрежение, отношенията на Русия с Израел остават силни и прагматични, белязани от отворени линии за комуникация, известна степен на практическа координация в Сирия и споделени възгледи за историческото значение на Втората световна война."

"Фактът, че Израел не е наложил санкциите на Запада срещу Русия, също е забележителен", каза Становая.

Неутралитет от личен интерес?

Русия заема донякъде уникална позиция в геополитиката на Близкия изток, след като успя да създаде съюзи със страни, които са заклети врагове - като Иран и Израел, и Иран и другия петролопроизводител Саудитска Арабия - както и да се позиционира като мощен посредник.

При усилията на президента Владимир Путин да разшири влиянието и присъствието на Русия в региона, Москва подкрепи режима на Башар Асад в Сирия (държава, която подобно на Иран не признава Израел за легитимна държава) и в замяна има военно присъствие в Сирия и се стреми да задълбочи връзките - или да разшири обхвата си - с Ливан, Египет и Ирак.

Русия е особено близка до Иран, като западното разузнаване и доказателства сочат, че Техеран е предоставил на Москва оръжия, предимно дронове, артилерия и танкови снаряди, за използване във войната срещу Украйна.

Иран редовно отрича да доставя оръжие на Москва, но призна, че е продавал дронове, заявявайки, че го е направил месеци преди нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Путин също поддържа сърдечни отношения с израелския си колега Бенямин Нетаняху, който използва влиянието на Русия над Сирия, за да осигури северната граница на Израел.

Но войната в Украйна постави Израел в неудобно положение, тъй като неговите западни съюзници и по-специално САЩ, според съобщенията оказват натиск върху Нетаняху да се дистанцира от Путин и вместо това да подкрепи Украйна.

Въпреки призивите за "дипломатическо решение" за прекратяване на конфликта, Израел досега се съпротивлява на изпращането на оръжия в Украйна или искрено да подкрепи и наложи санкции на Русия за нейната инвазия.

Путин води разговори с иракския премиер Мохамед Шиа Ал Судани в Кремъл във вторник и сътресенията в Близкия изток са част от дневния ред.

Въпреки това първоначалният отговор на Русия на избухването на насилие в Израел през уикенда беше приглушен, като нейното външно министерство излезе с изявление, призоваващо за прекратяване на огъня. Министерството също така използва възможността да разкритикува Запада в посредничеството за мирно споразумение между Израел и палестинските територии и заяви, че е блокирало усилията на международните посредници, а именно Русия, за намиране на дълготрайно мирно споразумение между двете страни.

Кремъл заяви в понеделник, че е "изключително загрижен" от ситуацията, но показателно каза, че Путин все още няма планове да се свърже нито с израелски, нито с палестински официални лица, за да обсъди кризата със сигурността.

Не остана незабелязано, че на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН членовете му не постигнаха консенсус относно осъждането на атаката на Хамас. Русия и Китай осъдиха "всички атаки срещу цивилни", но не осъдиха открито насилието, извършено от въоръжената група. Те също така споменаха израелските недостатъци и "нерешени проблеми", които според тях са довели до настоящата криза. И двете подкрепиха решение с две държави на дългогодишния тлеещ конфликт.

В резултат на очевидно хладката подкрепа на Русия за Израел, Иън Бремер, основател и президент на Eurasia Group, вярва, че "отношенията между Русия и Израел, които са били разумно балансирани, ще бъдат изправени пред решителен разрив на фона на атаките на Хамас".

От своя страна Иран отрече каквото и да е участие в изненадващата офанзива на Хамас срещу Израел, започнала в събота сутринта, въпреки че поздрави групировката за това, което описа като нейната "антиционистка съпротива" в региона.

Русия и Иран

До каква степен Русия може да се позиционира като неутрална страна, когато става дума за последната близкоизточна криза, не е сигурно, като се има предвид, че нейната инвазия в Украйна и тежестта на международните санкции, наложени й от Запада, несъмнено я тласнаха по-близо до регионалните сили като Иран.

Техеран е един от малкото останали международни съюзници на Русия, към които тя може да се обърне, за да увеличи изчерпаните запаси от оръжия, докато продължава войната си срещу Украйна. Сега мнозина виждат в този конфликт Русия, която просто се опитва да надживее Украйна и нейните западни поддръжници по отношение на военно финансиране и материали.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство прогнозира в понеделник, че Русия само ще се доближи до Иран, отбелязвайки в разузнавателна актуализация на X, по-рано известен като Twitter, че "международната изолация е принудила Русия да пренасочи усилията си във външната политика към преди това по-малко желани партньорства да получи дипломатическа, икономическа и военна подкрепа.

Русия със сигурност ще се опита да използва избухването на насилие в Израел, за да отвлече вниманието от операциите си в Украйна, отбелязват анализатори от Института за изследване на войната (ISW) в анализ в събота.

Подчертавайки, че Кремъл вече е засилил няколко информационни операции след атаките на Хамас в Израел - основно обвинявайки Запада, че пренебрегва конфликтите в Близкия изток в полза на подкрепата на Украйна - като Русия твърди, че международната общност ще престане да обръща внимание на Украйна.

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви на X, че САЩ и техните съюзници е трябвало да бъдат "заети" с работата по "палестинско-израелско уреждане", вместо да се "намесват" в Русия и да предоставят на Украйна военна помощ.

Междувременно видният руски пропагандист Сергей Мардан заяви в Telegram, че Русия ще спечели от конфликта в Израел, тъй като светът "ще отклони мислите си от Украйна за известно време и ще се заеме отново с гасенето на вечния огън в Близкия изток".