Северна Корея поддържа и развива своите програми за ядрени и балистични ракети през 2020 г. в нарушение на международните санкции. Това заяви дипломат на Обединеното кралство, запознат с поверителен доклад, предоставен на членовете на Съвета за сигурност в понеделник, предаде "Ройтерс". В доклада на независимите наблюдатели на санкциите се казва, че Пхенян поддържа ядрени съоръжения и модернизира инфраструктурата си за балистични ракети, като продължава да търси материали и технологии за тези програми от чужбина.

Годишният доклад до санкционния комитет на Северна Корея към Съвета за сигурност идва само седмици след встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън. Представител на Държавния департамент заяви в понеделник, че администрацията планира нов подход към Северна Корея, който включва пълен преглед със съюзниците относно текущите възможности за натиск и потенциала за бъдеща дипломация. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещнаха три пъти през 2018 и 2019 г., но не успяха да постигнат напредък по призивите на САЩ Пхенян да се откаже от ядреното си оръжие и исканията на Северна Корея за прекратяване на санкциите.

През изминалата година Северна Корея показа нови системи за балистични ракети с малък и среден обсег, подводници и междуконтинентални балистични ракети на военни паради, се казва в доклада на ООН, според дипломата на ООН. Въпреки че през 2020 г. не е имало тестове за ядрени или балистични ракети, Пхенян обяви подготовка за тестване и производство на нови глави за война с балистични ракети и разработване на тактическо ядрено оръжие". От Мисията на ООН за Северна Корея в Ню Йорк не са коментирали засега по доклада.

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

САЩ с нова стратегия за Северна Корея

Джо Байдън променя курса към Пхенян

Северна Корея е подлагана на санкции на ООН от 2006 г. Те бяха подсилени от 15-членния Съвет за сигурност през годините в опит да прекратят финансирането на програмите за ядрени и балистични ракети на Пхенян. През 2019 г. наблюдателите на санкциите на Обединеното кралство съобщиха, че Северна Корея е спечелила поне 370 милиона долара от износ на въглища, което е забранено по силата на санкциите на ООН. Но миналата година те заявиха, че доставките на въглища изглежда са били преустановени до голяма степен от юли 2020 г. Изолираната азиатска държава наложи строго заключване миналата година на фона на пандемията от коронавирус, която намали търговията си, наранявайки икономика, вече обременена от международни санкции.

Повече от 40 страни обвиниха Северна Корея през юли, че нарушава незаконно ограничението на Обединеното кралство за вноса на рафиниран петрол. Надзорниците на ООН за санкциите твърдят, че изображенията и данните, предоставени им от неидентифицирана държава-членка, показват, че Пхенян е нарушил годишната граница от 500 000 барела няколко пъти. Ким заяви, че миналия месец петгодишният му икономически план се е провалил. Той се е стремял да ускори икономическия растеж и да засили доставките на електроенергия, но агенциите на ООН съобщават за хроничен недостиг на електроенергия и храна, влошен от санкциите, пандемията на COVID-19 и тежките наводнения.

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

На закриването на партийния конгрес