Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви, че докладът на Европейската комисия за напредъка на страната в съдебната реформа е тревожен сигнал, на който правителството трябва да обърне внимание, информира местната агенция Agerpres.

По-рано днес Европейската комисия представи Доклада по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за напредъка на Румъния и България.

Ако действията на румънското правителство и парламент в процеса по изменение на съдебното законодателство продължат в същата посока като преди, Румъния ще направи крачки назад в съдебната реформа и борбата срещу корупцията, отбеляза Йоханис.

Президентската администрация показа, че Йоханис споделя позицията на ЕК, че процесът по изменение на това законодателство трябва да бъде възможно най-прозрачно и да се вземе предвид позицията на всички в съдебната система.

Той подчерта, че след доклада от януари 2017 г., в който се подчертава значителен напредък през 2016 г., в публикувания днес ЕК показва, че само една от 12-те препоръки е изпълнена задоволително и реален напредък е постигнат само по три други препоръки.

Държавният глава каза още, че Европейската комисия предупреждава в последния си доклад, че като цяло импулсът за реформи през тази година е загубен и е забавено изпълнението на останалите препоръки. Според него има риск от повторно повдигане на проблеми, които в доклада от януари 2017 г. се разглеждат като разрешени.

10 г. след присъединяването към ЕС Румъния постигна важен напредък в съдебната реформа, което постоянно се споменаваше в докладите. В същото време отмяна на мониторинга зависи пряко от непрекъснатото и необратимо естество на тези реформи, категоричен е президентът.

Той допълни, че всички усилия на Румъния за съдебна реформа и борба с корупцията могат да бъдат изложени на риск заради действията на политици, които отказват да изпълнят задълженията си да работят в служба на гражданите за сметка на партийни или групови интереси.