Долната камара на парламента на Франция ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз след бурен дебат за влиянието му върху околната среда. Някои членове на управляващата партия се обявиха против сделката, информира АФП.

Подписваме търговската сделка между ЕС и Канада

Подписваме търговската сделка между ЕС и Канада

Правителството ни взе решение за одобряване и подписване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение

266 депутати одобриха споразумението при гласуването му в Националното събрание, докато 213 се обявиха против, включително леви и крайнодесните.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (ВИТС, CETA) влезе в сила временно на 21 септември 2017 г., но трябва да бъде одобрено от всички страни членки на Общността.

Сега законодателството във Франция ще влезе в Сената, където трябва да бъде одобрено преди да се превърне в закон след подпис от страна на президента Еманюел Макрон.

Търговското споразумение премахва митата върху почти всички стоки и услуги между Канада и ЕС. Според Брюксел то ще допринесе за увеличаване на износа за Канада с 15%.

Трибуналите към CETA не нарушават законите на ЕС, постанови евросъдът

Трибуналите към CETA не нарушават законите на ЕС, постанови евросъдът

Механизмът има за цел уреждане на спорове между инвеститори и държави

Френското правителство отхвърля опасенията за влиянието на сделката върху селскостопанския сектор и околната среда, като уверява, че споразумението включва предпазни мерки и Канада ще трябва да спазва стриктните правила на ЕС.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз e подписано на 30 октомври 2016 г. в Брюксел, Белгия.

Пътят на CETA през Европейския парламент

Пътят на CETA през Европейския парламент

Извървяният път беше изключително дълъг и изпълнен с препятствия