Канада е на път да се превърне в първата държава от Г-7, която легализира канабиса. В понеделник депутатите в долната камара прокараха законопроект, който позволява свободна употреба на марихуана, информира АФП.

205 срещу 82 депутати в Камарата на общините прокараха законодателството, което сега трябва да бъде гласувано в Сената. В горната камара прокарването на предложението може да се забави, но е малка вероятността да бъде блокирано. След това е необходимо официалното съгласие на генералния губернатор, за да се превърне в закон, което най-вероятно ще стане до септември.

Легализирането на марихуаната е предизборно обещание на премиера на Канада Джъстин Трюдо от 2015 г. Самият министър-председател призна, че е пушил трева с приятели "пет или шест пъти", включително и докато е бил депутат.

Уругвай одобри употребата на марихуана за развлекателни цели преди пет години. През последните години същото направиха девет американски щата и столицата Вашингтон, но Канада ще стане първата държава от Г-7, която ще направи тази стъпка.

Канада легализира медицинската марихуана преди близо две десетилетия. Цялостната забрана за употреба на канабис, която трябва да отпадне от 1 юли, е наложена през 1923 г.

Според законодателството канадците на възраст над 18 г. ( 19 г. в някои региони) ще могат да купуват по 1 грам марихуана за 10 канадски долара от частни или държавни специализирани магазини.

Притежанието на марихуана за лична употреба е ограничено до 30 грама.

Пазарът се оценява на 5,7 милиарда канадски долара (4,5 милиарда щатски долара).