Доверието в правителството се срива, показва ново изследване, цитирано от Дойче веле. Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента.

Междувременно в обществото се наблюдава рисково поведение. На протест срещу расизма след насилствената смърт на Джордж Флойд стотици предимно млади хора се събраха в шведската столица - в нарушение на забраната за събиране на повече от 50 души на едно място.

"Бомба, която ще избухне след три седмици", коментира в тази връзка шведски специалист по заразни болести.

Дълго време шведите подкрепяха курса на правителството, което реши да заложи на препоръките, вместо на строгите ограничения и забрани. Сега обаче настроенията се обръщат: ново изследване сочи, че доверието в правителството се срива. Делът на хората, които са доволни от мерките на властта в хода на епидемията, е спаднал с почти 20 процента. Причината е във високия брой на жертвите, най-вече сред възрастното население, както и липсата на достатъчно надеждна информация за разпространението на заразата.

Ако през април цели 63 процента от шведите са одобрявали категорично тъй наречения "шведски път", днес тази подкрепа е спаднала до 45 процента, показва проучването. Значително е пострадало и доверието на хората в здравните власти.

Критика отправя вече дори водещият епидемиолог Андерс Тегнел, който съветва правителството от самото начало на пандемията. "Със сигурност има какво да подобрим. Щеше да е много полезно, ако знаехме какви точно мерки е трябвало да наложим, за да намалим по-ефективно разпространението", заяви Тегнел в интервю.

Припомняме, в Швеция магазините, ресторантите и училищате останаха отворени. Отделно от това в страната нямаше и продължава да няма възможност за масово тестване на хората. Професорката по медицина Хариет Валберг, която трябваше да внесе необходимите корекции в стратегията, се отказа само след три седмици работа.

Причината за решението ѝ не беше огласена.

"Все още имаме твърде много смъртни случаи и твърде много новозаразени. Кривата трябва да тръгне надолу. Но за целта са нужни масови тестове. Освен това всички с положителни проби трябва да бъдат изолирани, а техните контактни вериги да бъдат проследени." - коментира тя.