Възстановяването на Европа след пандемията от коронавирус ще наподобява на възстановяването след Втората световна война. Европейският съюз трябва да потвърди основните си ценности въпреки предизвикателствата от глобалните сили.

Това обяви бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, цитиран от "Ройтерс" и АФП.

Пандемията рискува унищожение на човешкия капитал, невиждано от войната, така че възстановяването трябва да се фокусира върху хората, които трябва да платят натрупания тази година безпрецедентен дълг, подчерта той по време на лекция в Римини, Италия.

По думите му трансформирането на Европа трябва да е обвързано с потвърждаване на ангажимента за поддържане на някои ключови принципи, включително мултилатерализъм и световно върховенство на закона, въпреки че сили като САЩ и Китай поставят под съмнение тези принципи.

"Ние трябва да се вдъхновим от тези, които участваха във възстановяването на света, Европа и Италия след Втората световна война", отбеляза Драги, който говори рядко на публични събития, откакто напусна ЕЦБ в края на миналата година.

"Създалият се по време на пандемията дълг е безпрецедентен и ще трябва да бъде изплатен основно от тези, които са млади днес. Следователно е наше задължение да ги снабдим с инструменти, за да обслужват този дълг", продължи той.

Драги е на мнение, че средствата трябва да бъдат използвани за продуктивни цели, включително инвестиране в човешки капитал, инфраструктура и изследвания. Според него изразходваните средства също трябва да отразяват промените в обществата, включително за екологична защита, по-добро здравеопазване, дигитализация, инвестиране в младите.

"В този случай ще бъде разглеждано като "добър" дълг. Ако обаче дългът е използван за непродуктивни цели, ще бъде разглеждан като "лош" дълг", предупреди той.