Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги подкрепи искането на френския лидер Еманюел Макрон за фискален съюз между страните членки на еврозоната, за да се подсили дългосрочното бъдеще на единната валута.

В интервю за "Файненшъл таймс" Драги коментира, че по-високи разходи на правителството са "по-наложителни от преди", за да се отговори на забавения световен икономически растеж. Той подчерта също, че дългосрочен ангажимент към фискален съюз е от съществена важност за еврозоната, за да се конкурира с другите световни сили.

Представителят на Германия в ЕЦБ подаде оставка заради валутната политика

Представителят на Германия в ЕЦБ подаде оставка заради валутната политика

Вестникът отбелязва, че оставката на Сабине Лаутеншлагер подчертава дълбокото разделение в ЕЦБ

"Като се вземе предвид вродената слабост на националните държави в глобализирания свят, това, което има значение, е съюзът да стане по-силен. В някои сфери допълнителна интеграция постига тази цел", обясни Драги и добави: "За да има по-силен икономически и валутен съюз, ние се нуждаем от общ бюджет на еврозоната. Ясно е, че политическият дебат по този въпрос има още много дълъг път да извърви. Но аз съм оптимист".

Намесата на Драги, който в края на октомври се оттегля от поста след 8-годишно управление, вероятно ще предизвика още по-голяма полемика в Германия и във фискално консервативните страни членки.

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Лидерите на ЕС официално ще потвърдят Лагард на поста на редовната среща в средата на октомври