Представителят на Германия в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) подаде оставка, пише "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че оставката на Сабине Лаутеншлагер подчертава дълбокото разделение в ЕЦБ относно наскоро взетото решение да се охлаби валутната политика и повдига важния въпрос Германия кой ще избере на мястото на Лаутеншлагер в момент, когато политиките на ЕЦБ за ниски лихви са остро критикувани в страната.

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Европарламентът одобри Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Лидерите на ЕС официално ще потвърдят Лагард на поста на редовната среща в средата на октомври

От ЕЦБ не съобщиха причината за оставката, а Лаутеншлагер не може да бъде открита за коментар. Но източници, запознати със случая, коментират, че тя е усетила, че е настъпило правилното време да се оттегли, като е посочила няколко фактора - не одобрява валутната политика на банката, приключва допълнителната й роля на банков надзорник и смяната на ръководството.

Лаутеншлагер се присъедини към Изпълнителния съвет през януари 2014 г. с осемгодишен мандат. Тя наскоро беше заменена като заместник-председател на надзорния съвет към Единния надзорен механизъм, който следи най-големите банки в еврозоната. Тя беше на поста пет години.

ЕЦБ легитимира финансовия нихилизъм и бюджетната разюзданост

ЕЦБ легитимира финансовия нихилизъм и бюджетната разюзданост

Ефектът за банките от сегашното решение на ЕЦБ ще доведе до допълнително свиване на нетните приходи от лихвени маржове, които най-вероятно те ще се опитат да компенсират с увеличаване на приходите от такси и комисиони и дори с отрицателни лихви върху депозитите. Това важи с пълна сила и за България

Нейното оттегляне - единствената жена в 25-членния Управителен съвет на ЕЦБ - се случва няколко седмици преди Марио Драги да сдаде властта на новия председател Кристин Лагард на 1 ноември.

По-рано този месец Драги обяви, че ЕЦБ намалява лихвения процент по депозитите до рекордно ниските -0,5% от -0,4% и ще рестартира закупуването на облигации в размер на 20 млрд. евро на месец от ноември. Лаутеншлагер беше една от водещите "ястреби", които се обявиха срещу програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации.

Тръмп бесен на ЕЦБ, навреждала на икономиката на САЩ

Тръмп бесен на ЕЦБ, навреждала на икономиката на САЩ

Докато Федералният резерв не предприемал нищо

Гуверньорите на централните банки на Германия, Франция, Холандия и Австрия също публично изразиха опозицията си срещу последното решение на ЕЦБ. Тези държави заедно представляват повече от половината от БВП на еврозоната.

Лаутеншлагер не е първият представител на Германия, който напуска борда на ЕЦБ заради разногласия около валутната политика. През 2011 г. Юрген Старк подаде оставка като форма на протест срещу решението на ЕЦБ да изкупува облигации в отговор на дълговата криза в еврозоната. По-рано тази година Аксел Вебер подаде оставка като шеф на Бундесбанк, след като яростно се обяви срещу стратегията на ЕЦБ.