Предприетото от Европейската централна банка (ЕЦБ) намаляване на лихвените проценти и рестартиране на по-голяма програма за стимули предизвика бърза реакция от Белия дом, като американският президент Доналд Тръмп заяви, че ЕЦБ подбивала стойността на еврото и "наврежда на американския износ", съобщава "Ройтерс".

"Европейската централна банка, действаща бързо, намалява лихвите с 10 базисни пункта. Те се опитват и успяват в обезценяването на еврото срещу МНОГО силния долар, навреждайки на американския износ... А Федералният резерв стои, и стои, и стои. Те получават заплащане за заемане на пари, докато ние плащаме лихва!", написа Тръмп в "Туитър" около половин час след съобщението за предприетата политика от страна на ЕЦБ.

ЕЦБ намали лихвите, рестартира изкупуването на облигации

ЕЦБ намали лихвите, рестартира изкупуването на облигации

Нов пакет от стимули за икономиката в еврозоната

Агресивният ход на ЕЦБ, който включва подновяване на изкупуванията на облигации на стойност 20 млрд. евро месечно, което ще продължи за неопределено време, ще окаже допълнителен натиск върху Федералния резерв за намаляване на лихвите на заседанието му следващата седмица.

Въпреки че намаляването на лихвата с четвърт процентен пункт се очакваше масово преди заседанието на ЕЦБ, размерът на предприетото във Франкфурт прави случая по-завладяващ, добавяйки натиск за намаляване на инфлацията в САЩ и подхранване чрез обменни курсове, които влияят върху цената на американския износ - проблемът, изтъкнат от Тръмп.

Съветникът по търговията в Белия дом Питър Наваро коментира пред Fox Business Network, че очакваното намаление от четвърт процентен пункт на лихвата от Федералния резерв през следващата седмица, било "недостатъчно", за да подкрепи американския икономически растеж.

„Глупаците” от Федералния резерв да намалят лихвата, поиска Тръмп

„Глупаците” от Федералния резерв да намалят лихвата, поиска Тръмп

От седмици Тръмп се оплаква, че някои европейски правителства въвеждат отрицателен лихвен процент

"Трябва да погледнете какво точно сториха европейците току-що. Трябва да сте в съответствие с това", посочи Наваро.

Големите централни банки в света, както и отговарящите за монетарната политика на Китай, сега провеждат политика на облекчения, която започна в условията на конкуренция, докато политиците водят битки за това как да пренапишат правилата на международна търговия.