Президентът на САЩ Доналд Тръмп засили атаките си срещу Федералния резерв, като поиска от централната банка да свали основния лихвен процент до нула, дори и до негативна територия. Американският лидер иска тази промяна да направи по-евтино рефинансирането на правителствения дълг, пише "Вашингтон пост".

От седмици Тръмп се оплаква, че някои европейски правителства въвеждат отрицателен лихвен процент, което според него това е нечестно и в ущърб на американската икономика. Но днес той за първи път призова Федералния резерв да направи същото, настоявайки за необичайна политическа промяна, която може да отприщи неясни сили в американската икономика, допълва изданието.

В съобщението в "Туитър" Тръмп дори си позволи да обиди представителите на Федералния резерв. Той ги нарече "глупаци", тъй като се бавили със свалянето на основната лихва в момент, когато по думите му има ниска инфлация. Резервът има петима гуверньори в борда си. Тръмп назначи четирима от тях, включително и председателя Джером Пауъл.

"Федералният резерв трябва да намали лихвените ни проценти до нулата или още повече. След това ние трябва да започнем да рефинансираме дълга си. Лихвените разходи трябва да бъдат намалени, като в същото време съществено бъде удължен срокът за тяхното плащане. Ние имаме най-страхотната валута, мощ и финансов баланс. САЩ би трябвало винаги да плащат най-ниските лихвени ставки. Нямаме инфлация. Само наивността на Джером Пауъл и на Федералния резерв не ни позволява да направим това, което правят другите държави. Веднъж в живота имаме възможност, която пропускаме заради "глупаци", написа Тръмп в "Туитър".

Следващата седмица резервът ще реши дали да намали лихвата.

През юли Федералният резерв намали лихвата за първи път за повече от 10 г.