Президентът на Полша Анджей Дуда притиска Китай да засили търговията с държавите от Централна и Източна Европа. Той нарече икономическите връзки с Пекин "недостатъчни", информира АФП.

Дуда поздрави Байдън и го покани в Полша

Дуда поздрави Байдън и го покани в Полша

"Полско-американските отношения са стълб с нарастващо значение за трансатлантическата и европейската сигурност"

Дуда направи коментара по време на видеоконференция с китайския президент Си Дзинпин и регионални лидери. Дуда отбеляза, че иска "по-осезаеми и взаимноизгодни резултати в икономическата сфера". Полският президент намекна, че тези резултати могат да дойдат предимно във формата на увеличаване на китайския внос на стоки и услуги от държави от Централна и Източна Европа, а също така и повече китайски инвестиции в зелена енергия.

По думите му по-балансирани търговски отношения ще служат като база за икономическо възстановяване от пандемията.

Дуда призова Китай конкретно да премахне административните пречки при вноса на селскостопанска продукция от Полша.

Анджей Дуда призова да се намери компромис за абортите

Анджей Дуда призова да се намери компромис за абортите

За да се успокои общественото напрежение...

Държавният глава на Полша говори по време на срещата на групата 17+1 - форум за сътрудничество между бившите социалистически държави и Китай, който стартира през 2012 г.

Тогава Пекин обеща да отпусне кредити и финансиране за засилване на икономическите връзки в региона в размер на 10,5 милиарда долара, но анализатори коментират, че финансовите инжекции се материализират бавно.

Президентът на Полша Дуда е с коронавирус

Президентът на Полша Дуда е с коронавирус

Анджей Дуда се чувства добре

Чешкият президент Милош Земан приветства Си Дзинпин като "добър и дългогодишен приятел". По думите му чешките компании са готови да вземат участие в китайските проекти.