Президентът Анджей Дуда официално поздрави новоизбрания президент Джо Байдън за победата му на президентските избори в САЩ и го покани в Полша, съобщават полските медии.

"След гласуването на Изборния колегия, бих искал да ви поздравя за успешното приключване на изборния процес за 46-и президент на Съединените щати и ви пожелавам много успешен мандат", пише Дуда до Байдън.

По-нататък в писмото президентът Дуда кани Джо Байдън в Полша, "очаквам с нетърпение всички срещи и дискусии, които ще имаме в бъдеще, както в двустранен формат, така и в по-широки международни форуми. В това отношение позволете ми да отправя топла покана да посетите Полша."

Джо Байдън събра 306 електорални гласа, докато сегашният президент Доналд Тръмп събра 232.

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия  президент на САЩ

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия президент на САЩ

С вота на Калифорния той събра над 270 гласа...

Според Дуда "отношенията между Полша и САЩ са светлият фар за това какво е истинско стратегическо партньорство и какво може да се постигне, докато работим заедно. Ние споделяме идеали и ценности, чиято сърцевина несъмнено са свободата, справедливостта, демокрацията и основната роля на международното право. На тях сме изградили силни основи на нашето двустранно сътрудничество - всъщност най-силното и по-изгодно за нашите страни от всякога в историята. В рамките на Полско-американския стратегически диалог ние разширихме нашето партньорство в ключови области, а именно сигурност, отбрана, икономическо сътрудничество и иновации."

Полският президент също спомена инициативата Три морета. "Полша, заедно с други страни от Централна и Източна Европа, въведе в действие Инициативата Три морета - платформа за сътрудничество в три важни области: инфраструктура, енергетика и цифрова. Благодарение на подкрепата и участието си в инициативата, САЩ не само се издигнаха до статута на своя стратегически партньор, но също така решиха да предоставят значителен размер на финансирането на фонд "Три морета", насочен към изпълнение на енергийни проекти в целия регион.

"Нещо повече, Полша се превърна в дестинация за американския LNG, осигурявайки диверсификация на източниците, както и енергийната си сигурност, като по този начин се превърна в енергиен център за целия регион. Надявам се, че това ползотворно сътрудничество ще продължи под ваше ръководство", допълва Дуда.

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

България поздрави САЩ за участието им с 300 млн. долара в "Три морета"

Капиталът на Фонда на инициативата вече надхвърля 1,2 млрд. евро

"Полско-американските отношения се превърнаха в стълб с постоянно нарастващо значение за трансатлантическата и европейската сигурност и стабилност. Бяхме - и все още сме - особено доволни, че по време на срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г., под ръководството на президента Барак Обама и Вие - като тогавашен вицепрезидент - САЩ решиха да засилят своето военно присъствие и позиция в Полша, като едновременно с това укрепиха източния фланг на Алианса и изграждане на устойчивост на НАТО като цяло".

Главата на полската държава продължи да пише, че "днес имаме остра нужда да се справим с други предизвикателства пред международното равновесие в сигурността, вкоренени в имперските настроения, както и злоупотребата с власт и правата на човека. Ние като международна общност трябва да застанем твърдо и да говорим с един мощен глас за суверенитет, демократични права, териториална цялост и свобода на нациите. Позволете ми да ви уверя, че Полша ще продължи пламенно да подкрепя демократичните промени в източните ни съседи. Надявам се, че САЩ ще продължат да работят с нас в това отношение."

Дуда също изрази искреното си убеждение, "че нашето сътрудничество ще бъде от първостепенно значение и в борбата с пандемията от коронавируса, с която международната общност се бори усилено вече почти година. Отрицателното въздействие на COVID-19 върху международното обществено здраве, икономическо развитие и сътрудничество, както и контактите между хората остават трудно предвидими. Нека да работим заедно, за да се борим и да ги сведем до минимум."

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

САЩ трупат войници в Полша с нова сделка

За поддържането на 5500 войници Полша плаща по 134,79 милиона долара на година