Два кораба под флага на Танзания горят в района на Керченския пролив. По предварителна информация на единия от тях е прогърмял взрив, съобщи ТАСС, позовавайки се на Руския морски флот.

"Предполага се, че е имало взрив на единият кораб. След това огънят се е прехвърлил на другия кораб. Провежда се спасителен буксир", заяви източникът.

Броят на жертвите се увеличи до 14 души, съобщава РИА "Новости". Агенцията припомня, че други петима моряка се смятат за безследно изчезнали. Първоначалните данни бяха за десет жертви.

От Руския морски флот съобщиха, че на борда на "Кандий" се намирали 17 души. От тях 9 са граждани на Турция, 8 - на Индия.

На борда на кораба "Маестро" има 14 души, в това число и 7 граждани на Турция, останалите 7 - на Индия. По предварителни данни няма руснаци сред екипажите.

Както съобщи директорът на "Кримски морски портове" Алексей Волков инцидентът не влияе на мореплаването по Керч-Еникалския канал.

В Морския спасително-координационен център Новоросийск съобщиха, че за спасяването на екипажите от горящите кораби са ангажирани около 10 плавателни съда.

"Тече спасителна операция. Два парахода горят, хората са във водата. Осем-десет кораба са привлечени към спасителната операция. Това е мястото за закрепване", каза източникът.

Припомняме, на 25 ноември имаше проблем при преминаването на Керченския пролив.