Американски стратегически бомбардировачи B-52H, способни да носят ядрено оръжие, влязоха в украинското въздушно пространство като част от сътрудничеството в областта на сигурността, съобщава ВВС на Въоръжените сили на Украйна.

"Двойка B-52H влезе във въздушното пространство на Украйна. Американските стратегически бомбардировачи са придружавани от изтребители Су-27 и МиГ-29 от тактическите авиационни бригади на украинските ВВС", пише на официалната им страница във "Фейсбук".

"Американските пилоти, в интеграция с украински, създават способности за колективна отбрана и дават на САЩ, страните от НАТО и ключовите партньори от алианса стратегически и оперативни възможности за сдържане на държава агресор. Американските партньори на Украйна отново демонстрират всеобхватна подкрепа за нашата държава на международната сцена в сферата на сигурността", допълва ВВС на Украйна.

Стратегически бомбардировачи B-52 на САЩ симулирали удари срещу Русия

Стратегически бомбардировачи B-52 на САЩ симулирали удари срещу Русия

Симулирали удари срещу Русия с крилати от Естония и Канада

Преди това B-52 провеждаха учения в небето над Украйна на 4 септември и 10 дни по-късно те отново се появиха в украинското въздушно пространство.

Украинското командване на ВВС обяви на 14 септември, че американските бомбардировачи, способни да ядрено оръжие, ще летят редовно над Украйна, "тъй като мисиите B-52 в небето на Украйна са част от дълго планираното разполагане на шест B-52 в базата Феърфорд на Кралските ВВС на Великобритания".

На 14 септември четири руски изтребители прихванаха три американски стратегически бомбардировача В-52 над Черно море, които летяха от Украйна, съобщи руският Национален център за контрол на отбраната.

Полетите на американски военни самолети над територията на Украйна не допринасят за смекчаване на напрежението в региона, заяви по-рано главнокомандващият на руските аерокосмически сили Сергей Суровикин, цитиран от ТАСС.

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

Русия предупреди САЩ и НАТО, че ще носят отговорност за ескалация в Черно море

САЩ и техните съюзници провокират военно напрежение