Най-малко 22-ма души са били убити при двоен самоубийствен бомбен атентат пред военен контролно-пропускателен пункт в централния сирийски град Хомс, съобщават държавната сирийска телевизия, цитирана от „Франс прес”.

Допълва се, че и 100 души също така са били ранени при взривовете в квартал „Зара”, който е бил цел на бомбени атаки многократно в миналото.  

По-късно терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за "касапницата".  

Управителят на провинция Хомс е казал пред АФП, че най-малко 19 души са били убити при атаките. Той уточнил, че двамата атентатори самоубийци са спрели до военното КПП с кола, като единият излязъл от превозното средство, преди другият да взриви експлозивите си, докато е бил все още вътре.

В хаоса след първия взрив и след като се събрала тълпа на мястото, вторият атентатор се самовзривил.

Сирийският центът за наблюдение на човешките права, който е базиран във Великобритания, също е съобщил за взривовете, посочвайки, че поне 21 души са били убити, като сред тях били 13 бойци от силите на режима на Башар ал Асад.

Според шефа на центъра Рами Абдел Рахман вторият атентатор самоубиец бил облечен във военни дрехи.

Кварталът „Зара” на Хомс е бил удрян на няколко пъти от бомбени атентати в миналото, включително в края на декември, когато 19 души бяха убити при няколко едновременно избухнали взрива.  

Жителите на „Зара” са предимно алауити, малцинствената секта, от която произхожда управляващият клан  на Сирия, като ДАЕШ в миналото е поемала отговорност за атаки срещу квартала.

Град Хомс някога е бил наричан „столица” на бунта в Сирия, който започна с антиправителствени протести през март 2011 г.

Но след години на унищожителни сражения и правителствени обсади, по-голямата част от града сега е отново в ръцете на режима, с изключение на един квартал.