Всичките четирима строителни работници, търсени от спасителните служби в срутилата се в петък сграда на ул. "Соукеницка" 25 в центъра на Прага, са намерени мъртви. Двама от тях са българи.

По непотвърдена информация група от десетина българи са работили на обекта. Те са на възраст между 18 и 30 години от цяла България. Неофициални данни сочат, че един от загиналите украинци е имал и български паспорт.

Външно министерство

Министерството на външните работи няма потвърждение сред загиналите при срутването на сградата Прага да има българи.

Очаква се чешките власти да потвърдят или да отхвърлят. Няколко българи работници съдействат за изясняване на обстановката.

Проверка е установила, че вина за инцидента има местна строителна фирма.

Още в петък след трагедията работник и свидетели съобщиха за българи и украинци, работили на обекта в същия ден. По-късно се появи информация за румънци и чешки гражданин.

Патолозите и полицията установяват причините за смъртта и самоличността на загиналите. Все още не е ясно докога ще продължи работата на спасителните служби на мястото на срутилата се сграда в центъра на Прага, съобщи БНР.

Последният от загиналите беше открит в 5,40 ч българско време. Малко след 2,30 ч. българско време чешките пожарникари обявиха, че са намерили тялото на третия от търсените четирима работници.

Преди това - около 23 часа българско време и в разстояние на 15 минути, бяха намерени първите двама от издирваните строителни работници, точно на едно от местата, посочени от специално обучените кучета.

Това потвърди минути по-късно и говорителят на пожарната Вит Перница. Лекарят на място установява смъртта и на двамата работника. Те са намерени на метър разстояние един от друг, недалече от стълбите и изхода, опитвайки се да се спасят по време на трагедията.

"Теоретично има шансове да се намерят оцелели, но те намаляват с напредването на часовете", предупреди по-рано в събота говорителят на пожарната служба Вит Перница. Повече от 40 часа интензивно търсене, с прекъсвания поради опасност от рухване и на останалите части на сградата, пожарникари и гражданска защита търсиха работниците.

До късно в събота спасителните служби бяха разчистили по-голямата част от четириметровия насип във вътрешността на срутилата се сграда на ул. "Соукеницка" 25 в Прага-1. Според живеещи и работещи наблизо до последния момент в петък по обед на покрива е работил мъж.

Липсата на информация и подробности за състава и броя на бригадата на строежа все повече натежаваше в полза на хипотезата, че някои или повечето от работниците са били наети без трудов договор - "на черно".

Тази информация обаче до късно в събота така и не беше потвърдена от властите и от фирмата "СТИНГ ПРАГА" - изпълнител на строителния проект. Фирмата е на пазара от 1993 г., като е изпълнявала различни проекти, включително свързани с реставрацията на чешки паметници на културата.

През целия ден в събота се работеше на смени и на малки групи на шест места, с помощта и на пет специално обучени кучета. Голяма част от 20-те служители на Гражданската защита бяха хора с опит при подобни операции, като например земетресенията в Пакистан и Турция.

До последно имаше риск и за спасителните екипи, които, спуснали се до най-ниските достъпни места, на няколко пъти се наложиха допълнителни укрепителни работи поради опасност от срутване на цялата сграда.

Работеше се с лопати и леки машини. На място помагаха три багера, кран и около десетина пожарни коли. Спасителите бяха оборудвани с уреди и камери за търсене на хора при подобни случаи.

Една от най- вероятните причини за срутването на вътрешната част от триетажната сграда според строителните експерти е непрофесионалната работа в сутерена. За това свидетелства и голям отвор на една от стените.

Но властите са открили нарушения в извършването на дейности, които не са регламентирани в разрешителното на строителя. Продължава проучването на документацията на строителната фирма.

Според кадастъра обектът е бил промишлен. Най-вероятно проектът е свързан и с испанска фирма, която от своя страна е искала да построи хотел като част от своята верига. От три години сградата в центъра на Прага е била необитаема.