Трима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) - двама руснаци и американец, се върнаха на Земята с руски космически кораб "Союз ТМ" след 6-месечна мисия в околоземна орбита, съобщават руските медии.

Астронавтът от НАСА Джеф Уилямс се върна на Земята като американски рекордьор по престой в Космоса - общо 534 дни за четири мисии. Уилямс и двамата руснаци Алексей Овчинин и Олег Скрипочка са изминали 72,8 млн. мили в Космоса и са обиколили Земята 2 752 пъти, преди да се приземят в южната степ на Казахстан точно 23 минути след изгрев слънце днес, в 7:13 часа местно време (1:13 часа по Гринуич).

Към мястото на кацането на кораба бяха изпратени спасителни екипи, които евакуираха членовете на екипажа от капсулата. Корабът "Союз ТМ" се отдели от космическата станция точно 3 часа и половина преди да се приземи в Казахстан.

Световният рекорд по престой в Космоса е на руснака Генадий Падалка - 879 дни в орбита.

До изпращането на нови членове на екипажа, в МКС ще работят руският космонавт Анатолий Иваниши, и по един астронавт от Япония - Такуя Ониси и от САЩ - Катлийн Рубинс.