Най-малко двама полицаи и трима цивилни са били ранени, след като атентатор самоубиец се е самовзривил пред полицейска кола близо до посолството на Франция в едноименната столица на Тунис, преди втора експлозия да бъде чута на паркинга на агенцията за борба с тероризма, съобщават световните осведомителни агенции.

Полицейската кола се е намирала близо до стария град в столицата Тунис малко преди 11 часа тамошно време (13 часа българско), докато втора експлозия е била чута скоро след това на паркинга на правителствената агенция за борба с тероризма.

Според други информации втората експлозия е станала пред полицейски участък в кв. "Ал Карджани", като и тук се е самовзривил атентатор самоубиец.

Най-малко четирима души са били ранени при втория взрив.

Полицай, ранен при първия взрив, е починал по-късно от раните си. 

Видени са телесни части, разпръснати на пътя около полицейската патрулка, уточниха от вътрешното министерство.

Засега не е известно кой стои зад взривовете, но Тунис беше арена на множество терористични атаки. След няколко месеца в страната са насрочени избори, като днешните нападения идват в пика на туристическия сезон, в който Тунис се надява на рекорден брой посетители. 

През октомври 2018 г. жена камикадзе удари в центъра на града, като уби само себе си.

Страната също така се бори с екстремистки групировки, действащи в затънтени райони близо до границата с Алжир, след като въстанието през 2011 г. свали от власт авторитарния лидер Зин Абидин Бен Али.

Високата безработица също предизвика размирици през последните години.

Десетки хора загинаха при атаките през 2015 г., включително две срещу туристи - една в музей в Тунис и друга на плаж в Сус. Трета атака, насочена срещу президентската охрана в столицата, изби 12 души. Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападенията.