Двама души загинаха и десетки са ранени при сблъсък на два пътнически влака в югозападната част на Чехия в сряда, съобщава "Евронюз".

Катастрофата е станала малко след 8 часа местно време в град Милавце, съобщиха от полицията.

В сблъсъка са участвали международен високоскоростен влак, който свързва западночешкия град Пилзен с Мюнхен в Германия и местен пътнически влак, съобщиха чешките железници.

Най-малко двама души са загинали. 7 души са критично ранени, общо 52 души се нуждаят от лечение. Спасители от Германия пристигнаха да помагат на чешките си колеги с ранените.

Четири хеликоптера транспортират ранените до близките болници.

Чешкият министър на транспорта Карел Хавличек заяви, че човешка грешка е вероятната причина за катастрофата. Машинистът на високоскоростния влак не е успял да спре на определеното място. "Ситуацията е сериозна", коментира Хавличек, който пътува към мястото.

Според местни медии влаковете, които са се сблъскали, са влак EX 351 и влак OS 7406 между гарите Домажлице и Близежов. Според уебсайта на Чешките железници EX 351 е експресен влак от Мюнхен до Прага, докато OS 7406 е регионален.

Няма данни за пострадали български граждани при влаковата катастрофа до град Домажлице, Пилзенска област в Чешката република.

При инцидента са загинали двамата машинисти и един пътник, петима души са в тежко състояние, а десетки са с по-леки наранявания. Ранените се транспортират в болници в Домажлице и Пилзен.

Посолството ни в Прага остава в постоянен контакт с чешките власти и е в готовност да окаже съдействие. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с българското посолство в Прага на телефони: 00420 222-212-011; 222-211-258; 222-211-259 и дежурен мобилен телефон в извънработно време: 00 420 774 790 991 както и на е-mail: embassy.prague@mfa.bg; bulvelv@volny.cz