"Гардиън" представя новото предложение на премиера на Великобритания Борис Джонсън за Брекзит, което днес се очаква да бъде изложено официално.

Какво е предложението на Борис Джонсън?

Предложението е подобно на сделката на Тереза Мей, но предпазният механизъм за ирландската граница е премахнат и заменен с нов план, наричан "две граници за четири години".

Борис Джонсън сключил тайно споразумение с юнионистите за Брекзит

Борис Джонсън сключил тайно споразумение с юнионистите за Брекзит

Според източниците партията като цяло е "съгласна" с предложенията на Джонсън

Според плана Великобритания напуска ЕС на 31 октомври с преходен период до 31 декември 2020 г.

На 1 януари 2021 г. Великобритания ще напусне всички институции и структури на ЕС, включително и митническия съюз. Също означава, че Обединеното кралство напуска съдебните структури, включително Съда на ЕС, споразуменията в сферата на отбраната и сигурността, както и за споделянето на данни.

Какво ще се случи със Северна Ирландия?

Северна Ирландия също ще напусне митническия съюз в края на декември 2020 г. Но ще продължи да спазва регулациите на ЕС, включително и свободното движение на хора на остров Ирландия за четири години до 2025 г.

От ЕС намекнаха: Предпазният механизъм остава или отлагане на Брекзит

От ЕС намекнаха: Предпазният механизъм остава или отлагане на Брекзит

Според тях другият вариант е ново отлагане на Брекзит

Но това не означава ли граница в Ирландско море?

Да. Стоките, доставяни в Северна Ирландия, ще трябва да бъдат проверявани, за да се установи дали отговарят на стандартите на ЕС, които ще се прилагат на острова.

Това не беше ли червена линия, наложена от Демократичната юнионистка партия?

Да. Но Демократичната юнионистка партия обяви, че това е прагматичен компромис, който ще помогне за постигане на споразумение.

Джонсън представя на ЕС своята идея за Брекзит

Джонсън представя на ЕС своята идея за Брекзит

Границата на остров Ирландия продължава да е препъни камък

Какво ще се случи с ирландската граница?

Ако Северна Ирландия продължи да спазва стандартите на ЕС за храните, стоките и свободното движение, няма да са необходими проверки на ирландската граница. Заради това Джонсън смята, че ще спечели.

Предпазният механизъм не е ли ограничен като време?

Да. Но Демократичната юнионистка партия вярва, че ще свърши работа, ако след 2025 г. новите структури дадат власт на Белфаст и депутатите в Дъблин да следят как се развиват в Северна Ирландия, с вариант да продължи да спазва регулациите на ЕС. Те разглеждат възстановяването на Британско-ирландския министерски съвет като основна част от това, тъй като представители от северноирландския парламент и от ирландския законодателен орган ще могат да обявят промени в регулациите, свързани с храните и стоките след 2025 г.

Ще се приеме ли това от ирландското правителство и ЕС?

На пръв поглед, не. Инфраструктура на ирландската граница дори и след преходния период за четири години е червена линия за Ирландия, която се безпокои, че може да дестабилизира населението по границата, което просперира икономически и социално вече 21 г. от сключения мир.

Кога ще разберем дали споразумението ще бъде прието?

Крайният срок за споразумение е 10 дни. Европейската комисия ще има достатъчно време да представи сделката пред страните членки на ЕС за тяхното одобрение или отхвърляне преди следващата среща на върха на ЕС на 17 октомври. Обикновено документите, които официално се обсъждат, се разпространяват една седмица предварително.

Какво казват тези, които стоят зад предложението?

От Демократичната юнионистка партия го определят като компромис. Партията смята, че Дъблин и Брюксел трябва да променят позицията си. Джонсън поиска повече гъвкавост от ЕС.

Ако предложението бъде отхвърлено от ЕС?

Според законопроекта "Бен", прокаран от британския парламент преди Джонсън да разпусне законодателния орган, премиерът трябва да изпрати писмо на Брюксел за отлагане на Брекзит до края на януари. Това писмо трябва да бъде изпратено до 19 октомври.