Очаква се партията "Движение за Самоопределение" да спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Косово. Това показват exit poll резултати, като социологическите проучвания преди това сочеха същото. Избирателните секции бяха затворени в неделя вечерта и се очакват по-късно първи резултати.

Според прогнозите "Движение за Самоопределение" печели 42% от гласовете. Дългогодишната управляваща Демократическа партия на Косово се очакваше да получи 16,5% от гласовете, а консервативната Демократична лига на Косово - да остане трета с 15 процента от гласовете.

Косово избира парламент

Косово избира парламент

Страната провежда предсрочни избори

Около 1,8 милиона души имаха право да гласуват на изборите. Допълнителни 100 000 косовци от диаспората имаха право да гласуват по пощата. Активността е висока въпреки лошото време и пандемичните ограничения. Косоварите трябваше да изберат 120 депутати между над 1000 кандидати от 28 политически групи. Сръбското малцинство в Косово има 10 места. Още 10 други са разпределени за други малцинства.

Вотът се провежда и на фона на икономическа криза и блокирани преговори със Сърбия. Новият кабинет ще се изправи пред предизвикателството да изправи икономиката на бедната страна на крака и да намали безработицата след борбата с пандемията, както и да продължи борбата с организираната престъпност и корупцията.

Албин Курти от лявата партия "Движение за самоопределение" призова хората да упражнят правото си на глас. "Предстоят много предизвикателства. Но се надяваме, че ще имаме голяма избирателна активност и голям резултат за демокрацията ", каза Курти пред Асошиейтед прес. Изпълняващият длъжността министър-председател Авдула Хоти от дясноцентристката Демократична лига на Косово, очаква демокрация, в която гражданите си казват думата.

Курти и Хоти са двамата основни претенденти за поста министър-председател, като предизборните социологически проучвания сочат като фаворит Курти.

В края на декември, Конституционният съд касира вота, който изпрати на власт премиера Авдула Хоти. Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден, тъй като единият от депутатите, който дава мнозинство на правителство на Хоти, е бил осъден по-рано за измама.

От обявяването на независимост през 2008 г. в Косово няма нито едно правителство, което да е завършило мандата си.

Косово отива към предсрочни избори

Косово отива към предсрочни избори

Съдът обяви, че парламентарният вот, който сложи край на дълга политическа криза, е невалиден