Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нещата се движат в правилната посока относно усилията на Европа да се справи с миграционната криза, след като лидери на ЕС постигнаха проектоспоразумение с Турция за спиране на притока на мигранти към Стария континент.

Нещата могат да прогресират по-бързо, „но като цяло всички неща се движат в правилната посока”, изтъкна Меркел пред германското радио SWR, цитирана от Ройтерс.

Тя добави, че ЕС трябва да разгледа квоти за бежанци от Ирак в допълнение към тези от Сирия.

„Резултатът? Няма реален резултат”, пишат в Германия за договорката ЕС-Турция

„Резултатът? Няма реален резултат”, пишат в Германия за договорката ЕС-Турция

Германски медии и политици предпазливо отбелязаха

Лидерите на 28-те страни членки на ЕС приветстваха предложение на Анкара да приеме всички върнати от съюза мигранти на своя територия. Двете преговарящи страни постигнаха принципно съгласие и по други казуси, като споразумение се очаква да бъде сключено до срещата на върха на ЕС на 17 и 18 март, тъй като официални представители на страните имат още работа за уточняване на детайлите.

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция
Обновена

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск

Германски медии и политици предпазливо отбелязаха проектоспоразумението между ЕС и Турция за спиране на притока на мигранти към Европа. Мнозина се обезпокоени от турските искания за отпускане на допълнителни милиарди евро помощ и от ускоряването на преговорите за членството на страната в Общността.