Броят на чужденците, които се бият в редиците на ДАЕШ (Ислямска държава), за последната година е нараснало над 2 пъти.

Това показват анализите на центъра „Група Суфан”, основан от бившия агент на ФБР Али Суфан, цитирани от BBC.

По данни на центъра ако в началото на миналата година в редиците на ДАЕШ са се били 12 000 не-сирийци, то сега може да се каже, че чужденците сред джихадистите са поне 27 хиляди. Почти всички от тях са пристигнали целенасочено в Сирия от чужбина.

Както отбелязват анализаторите, все повече новобранци се вливат сред ислямистите от Средна Азия, Русия и Западна Европа. При това в страните от Запада се връщат 20-30 от джихадистите, напуснали Сирия.  

Общо сред ислямистите има чужденци от 86 страни по света.

Най-голямата група чужденци в ДАЕШ е тази от Тунис – около 6 000. Следват Саудитска Арабия с 2500, Русия с 2400, Турция и Йордания.

От Западна Европа най-голям приток към Сирия има от Франция – около 1800 души, по оценка на докладите.

Около 750 нови джихадисти са дошли от Германия и Великобритания, от Белгия от 470 души.

В страните с най-голям поток към ДАЕШ пропагандата е станала още по-фокусирана, включително и към семействата, тъй като вербуваните най-често заминават самостоятелно, а семействата им продължават да играят важна роля.

Докладът подчертава още, че ако мюсюлманите започнат да възприемат бойците от ДАЕШ като вероотстъпници, то това ще нанесе много по-сериозен удар на джихадистката групировка, отколкото бомбардировките на Ракка.