Двойно повече хора ще бъдат засегнати от наводнения по света до 2030 г., разкрива нов анализ.

Институтът за световни ресурси (World Resource Institute - WRI) е подготвил нов доклад, в който се акцентира, че ежегодно до 2030 г. 147 милиона души ще са жертва на крайбрежни и речни наводнения в сравнение със 72 милиона души преди 10 г.

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия

Щетите ще се увеличат от 174 милиарда щатски долара на 712 милиарда долара на година.

До 2050 г. "числата ще са катастрофални", пишат авторите на доклада. Общо 221 милиона души ще бъдат изложени на риск, като цената в градовете ще бъде 1,7 трилиона долара годишно.

Когато WRI разработи модела си за наводненията през 2014 г., предвижданията изглеждаха "като фантазия", коментира Чарлз Айсланд, директор на отдела за водни инициативи към организацията.

Но сега ние виждаме това увеличение на магнитута на щетите в реално време. Никога не сме виждали такива наводнения преди, подчерта експертът.

2019 е най-топлата година в Европа

2019 е най-топлата година в Европа

Предишните рекорди са счупени с малка разлика, но откритията потвърждават, че 11 от 12-те най-горещи години в Европа са през последните две десетилетия

Наводненията стават още по-големи заради климатичната криза. Най-засегнати ще са в Южна и Югоизточна Азия, включително Бангладеш, Виетнам, Индия, Индонезия и Китай, където голяма част от населението е уязвимо.

САЩ също ще имат сериозни проблеми с крайбрежни наводнения. Страната е трета сред държавите, които ще загубят най-много от крайбрежни наводнения в градовете през следващите 10 г. след Китай и Индонезия.

Щетите от крайбрежни наводнения в САЩ ще нараснат от 1,8 милиарда долара през 2010 г. до 38 милиарда долара през 2050 г. Луизиана, Масачузетс и Флорида ще са най-засегнатите американски щати.