Двустранното сътрудничество и Близкия изток. 

Това бяха сред основните теми, които обсъдиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и емигрантите на Йордания.

Двамата се срещнаха днес в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

В продължение на разговора си в Аман в средата на декември 2018 г. двамата първи дипломати обсъдиха възможностите за активизиране на двустранните отношения и конкретните стъпки, които могат да бъдат предприети в тази посока.

Министрите обмениха мнения и по актуалните развития в региона на Близкия изток.

"Кралство Йордания е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Средиземноморието", заяви министър Захариева.

Тя подчерта, че сътрудничеството в противодействието на тероризма между двете държави е отлично и изрази желание съвместната работа между правоохранителните органи да продължи в борбата с транснационалните престъпни групи и трафика на хора.

България вижда потенциално сътрудничеството в редица области, включително в информационните технологии, военната индустрия и туризма. София е готова да бъде домакин на първата сесия на Съвместната комисия за икономическо сътрудничество.

Двамата се съгласиха, че българските граждани в Йордания са естествена връзка между двете страни и допринасят за традиционно добрите двустранни отношения.