Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви по време на бдение за някои от загиналите при катастрофата с украинския самолет в Иран, че ще търси справедливост и отговорност за случилото се, съобщават АП, "Ройтерс" и "Гардиън".

Иран обяви, че по погрешка е свалил украинския самолет. Всички 176 души на борда загинаха. Най-малко 57 са канадци, повечето с ирански произход. Това е една от най-големите трагедии за Канада през последните 40 години.

"Може да се чувствате непоносимо самотни, но не сте сами. Цялата страна стои с вас, тази вечер, утре и всички години занапред", каза министър-председателят пред 1700 души в училище в Едмънтън, Албърта. Едмънтън е дом на 13 от жертвите, като повечето имат пряка връзка с Университет "Албърта".

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Трюдо: "Боингът" е свален от иранска ракета, може и по погрешка

Призова за задълбочено разследване на причината за катастрофата

"Тази трагедия никога не трябваше да се случва, искам да ви уверя, че имате пълната ми подкрепа по време на тези изключително трудни времена...Вие ни дадохте цел да търсим справедливост и отговорност за вас. Няма да престанем, докато не намерим отговорите", закани се Трюдо.

Семейства и приятели плакаха и се прегръщаха преди да започне бдението.

Иранската общност в Едмънтън събира средства за плащане на погребенията и други разходи за роднините на жертвите.

Канадските власти съобщиха, че планират да изпратят втори екип от следователи, които са експерти по сваляне и анализ на информацията от "черните кутии".

Междувременно проучване на ABC News/Ipsos показва, че повечето американци не одобряват действията на президента Доналд Тръмп по отношение на Иран и се чувстват по-малко безопасно. 56% отговарят, че не одобряват действията на Тръмп, а 43 на сто са на противоположното мнение, показва изследването, проведено на 10-11 януари.